Severokorejci trénují a uklízejí. Diktatura bude slavit

Zpravodajka ČT nahlédla za oponu diktatury KLDR (zdroj: ČT24)

V komunistické Severní Koreji vrcholí horlivé přípravy na mohutné oslavy. Vládnoucí Strana práce v sobotu oslaví 70. výročí. Česká televize dostala vzácnou příležitost nahlédnout do této nejizolovanější země světa, jejíž komunistický režim je ostražitý vůči všemu cizímu.

Režim severokorejského vůdce Kim Čong-una do příprav aktivně zapojil téměř všechny obyvatele Pchjongjangu. Dělníci, mnozí ve vojenských uniformách, uklízejí a vyzdobují ulice. Další tisíce studentů a dělníků tvrdě trénují. Někteří ponesou pochodně, další umělé květiny.

Na Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu bude v rámci oslav pochodovat na 30 tisíc vojáků. Hlavní město tak čekají největší oslavy pod taktovkou nejmladšího z dynastie Kimů, vnuka zakladatele strany.

Vojáci horečně dokončují stavby budované speciálně pro tyto chvíle - celé obytné bloky, dětská hřiště, chodníky, dokonce i cyklostezky.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Za návštěvu platí státníci 70 eur

Na oslavy částečně přispějí i zahraniční hosté, kteří za samotné pozvání hradí poplatek 70 eur (zhruba 1900 korun) za den. Vyslání své delegace na oslavy zatím potvrdila Čína, Indonésie, Vietnam, Nepál a Kuba.

Program je jako obvykle do poslední minuty tajný. Jistá je vojenská přehlídka, možná se pochlubí novými zbraněmi. Na provokativnější akce tentokrát nejspíš nedojde. Režim sice sliboval odpálení rakety, která by na oběžnou dráhu vynesla družici, satelitní snímky ale žádné přípravy nepotvrdily.

Horizont ČT24: Živý vstup zpravodajky ČT z KLDR (zdroj: ČT24)