Letošní pouť do Mekky byla nejtragičtější v historii, obětí je přes 1400

Při zářijové tlačenici během pouti do Mekky zahynulo nejméně 1453 lidí. Jde o nejhorší katastrofu, která kdy pouť postihla. Informovala o tom agentura AP, která nejnovější bilanci sestavila na základě informací z několika států, odkud poutníci do Saúdské Arábie přijeli.

Mezi mrtvými bylo podle AP 465 Íránců, 148 Egypťanů a 120 Indonésanů. Dalšími nejvíce postiženými zeměmi jsou Indie (101 obětí), Nigérie (99 obětí), Pákistán, (93 obětí), Mali (70 obětí), Bangladéš (63 obětí) a Senegal (54 obětí).

Oběti pocházely i z Beninu, Kamerunu, Etiopie, Súdánu, Maroka, Alžírska, Ghany, Čadu, Keni a Turecka. Zraněno bylo podle úředních údajů 934 osob. Oficiální počet od saúdských úřadů se zastavil na čísle 769, i když údajně není konečný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle některých odhadů by počet obětí mohl vystoupat na 2 tisíce

Konečná bilance dosud není jasná, protože stovky lidí se stále pohřešují. Podle indických a indonéských diplomatů by počet obětí mohl přesáhnout i dva tisíce. Írán i další státy, jejichž občané v Mekce zahynuli, obviňují Saúdské Araby, že při zajištění bezpečnosti selhali. Některé země dokonce vyzvaly, aby organizace pouti přešla na mezinárodní instituce, protože Saúdská Arábie je údajně nekompetentní.

Ke tragédii došlo 24. září v údolí Míná, když poutníci směřovali k rituálu kamenování Satana. Letošní pouti se zúčastnily asi dva miliony muslimů. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra přiblížilo, že tlačenice zřejmě vznikla kvůli střetu dvou protijdoucích proudů poutníků na křižovatce. Podíl na tragédii mohla mít prý i únava poutníků z vysokých teplot. Mluvčí ministerstva zároveň odmítl, že by vinu nesly místní úřady.

Podle jednoho ze súdánských poutníků, kterého citovala agentura AFP, se jednalo o nejhůře zorganizovanou pouť ze čtyř, kterých se zúčastnil. „Lidé byli dehydrovaní a omdlévali. Poutníci klopýtali jeden přes druhého,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Největší tragédie spojené s poutí hadždž:

1987 – Začaly střety íránských šíitských poutníků se saúdskoarabskou policií, při kterých zahynulo 402, podle íránských zdrojů 650 lidí (z toho 275 Íránců), a zraněno bylo 648 osob.
1990 – V tunelu v údolí Miná zahynulo 1426 muslimských poutníků. Byli ušlapáni ve zmatku, jenž vznikl po výpadku ventilace.
1994 – Při rituálním obřadu kamenování satana se stalo obětí tlačenice 270 poutníků.
1997 – V poutnických táborech u Mekky zahynulo při požáru 343 lidí a přes 1500 bylo zraněno.
2004 – Při obřadu kamenování satana v údolí Míná zemřelo v tlačenici 251 poutníků.
2006 – Při tlačenici během obřadu kamenování satana zahynulo 364 poutníků a přes 300 dalších bylo zraněno.