Zneškodnil teroristu, teď hrdinu z rychlovlaku pobodali v USA

Události: Zachránce z francouzského vlaku je po útoku na JIP (zdroj: ČT24)

Jen pár týdnů uplynulo od chvíle, kdy příslušník amerického letectva Spencer Stone pomohl spolu s dalšími Američany překazit útok ve francouzském rychlovlaku. Nyní hrdina opět skončil pobodaný v nemocnici – tentokrát po hádce, k níž došlo ve čtvrtek v noci, když byl venku s přáteli. Stone podle úřadů nebyl obviněn.

Dramatické půlminutové video ukazuje násilí, k němuž došlo ve čtvrtek v noci v americkém Sacramentu. Do rvačky se zapojilo asi šest lidí, kteří se mlátili přímo na ulici. Někteří skončili na zemi, nakonec ale obě strany konfliktu odešly svou cestou.

Stone byl podle policie na tahu po barech s přáteli. Z potyčky vyvázl s několika bodnými ranami. Podle lékařů není v ohrožení života.

Rvačka v Sacramentu
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

V srpnu zranil 25letý ozbrojený islamista v rychlovlaku z Amsterdamu do Paříže nejméně dva lidi. Situaci zachránili tři Američané - poté, co zjistili, že někdo nabíjí zbraň na záchodě, vrhli se na útočníka, když vyšel ven. K dvojici vojáků se později připojil ještě třetí Američan a společně pachatele zbili až do bezvědomí.

Hollande udělil zachráncům řád rytíře Čestné legie

Francie a Spojené státy oslavují Američany jako hrdiny. Jejich čin ocenili i prezidenti USA Barack Obama a Francie Francois Hollande, který mužům udělil řád rytíře Čestné legie.

Patřičně hrdí jsou na 23letého Anthonyho Sadlera, stejně starého Stonea a 22letého Aleka Skarlatose i jejich nejbližší příbuzní. „On se vydá jako mladý muž na cestu, aby si rozšířil přehled o světě a bavil se s kamarády, a vrátí se jako francouzský národní hrdina,“ citovala agentura AP užaslého Tonyho Sadlera, otce jednoho ze zachránců.