Alarmující studie: Třetina mladých kuřáků v Číně zemře předčasně

Třetina všech Číňanů, kterým je méně než 20 let, zemře předčasně, pokud nebudou schopni přestat kouřit. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v odborném časopise Lancet. Dvě třetiny mužů v Číně začínají kupovat cigarety již jako teenageři. Polovina z nich kvůli tomuto návyku zemře.

Vědci zveřejnili alarmující závěry dvou celostátních výzkumů provedených po 15 letech. Studie zahrnují statisíce lidí. Pokud bude současný trend pokračovat, kolem roku 2030 budou ročně umírat na následky kouření dva miliony lidí – zejména mužů. To podle autorů
studie představuje „rozrůstající se epidemii předčasné smrti“.

Cigarety jsou dostupné pro všechny

Číňané kouří hlavně po jídle, Peking se proto snaží zavést zákaz na veřejných místech. Lidé si dávají drahé značky cigaret, často zdobené zlatem, jako dárek. Obyčejné značky jsou navíc dostupné i pro chudé občany.

V zemi, kde je kouření je běžnou součástí každodenního života, málokdo ví o škodlivých účincích tabáku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zná zdravotní rizika – včetně rakoviny – pouhá čtvrtina dospělých.

Kouření v Číně
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

Číňané kouří, dokud nejsou nemocní

Jen asi desetina Číňanů dokáže přestat z vlastní vůle, ostatní se vzdají cigarety až poté, co jsou tak nemocní, že už jednoduše kouřit nemohou, podotýká server BBC News.

Na studii pracovali vědci z Oxfordské univerzity, Čínské akademie lékařských věd a čínského Centra pro kontrolu nemocí. Podle spoluautora výzkumu Richarda Peta je stále naděje – lidé ale musí dokázat přestat.

„Klíčem k vyhnutí se této obrovské vlně úmrtí je skončit s kouřením. Pokud jste mladí muži, nezačínejte,“ vyzývá Peto.

Zatímco v rozvinutých zemích počet kuřáků klesá – třeba v USA je to jen každý pátý – v Číně je trend opačný kvůli dostupnosti cigaret a většímu bohatství. Podle WHO zabije tabák skoro polovinu uživatelů.