Libye má vládu národní jednoty. Vyhráno ale ještě není

Bojujícím stranám v Libyi se podle OSN podařilo dojednat vládu národní jednoty. Zmocněnec organizace, který jednání zprostředkoval, Bernardino Leon to oznámil v marockém Rabatu. Podle něj byl zvolen i nový libyjský premiér, kterým se stal Fajíz Sarradž. Experti ale varují před předčasným optimismem - dohoda pravděpodobně narazí na odpor radikálů na obou stranách.

Libye se propadla do chaosu po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Milice, které proti němu bojovaly, odmítly složit zbraně a mocenské vakuum umožnilo mimo jiné i posílení pozic radikálů. Část z nich se přihlásila k organizaci Islámský stát, která ovládá rozsáhlé oblasti v Iráku a v Sýrii. Mezinárodně uznávaná libyjská vláda kontroluje území na východě země, islamisté ovládají Tripolis.

Dohoda o vládě národní jednoty je podle Leona prvním krokem k udržení celistvosti rozdělené země a k ukončení ozbrojených bojů. Analytici ale varují, že dohoda narazí na odpor radikálů na obou stranách a podléhá ještě schválení znepřátelených parlamentů. Zástupci Tripolisu podle agentury Reuters už nad některými jmény ve vládě vyjádřili podiv a žádají revizi ujednání.

Na dohodě mezi soupeřícími skupinami trvají západní státy, které se obávají, že přetrvávající chaos využije k posílení svých pozic Islámský stát. Bezvládí v Libyi rovněž výrazně podnítilo migraci do Evropy nejistou cestou přes Středozemní moře.