Obama se omluvil za bombardování nemocnice v Kunduzu

Americký prezident Barack Obama se telefonicky omluvil organizaci Lékaři bez hranic (MSF) za letecký útok na jejich nemocnici v afghánském Kunduzu. Organizace vyzvala k nezávislému vyšetření incidentu nezávislou mezinárodní komisí. Spojené státy už dříve uznaly, že sobotní incident byl chybou, která stála život nejméně 22 lidí.

Barack Obama se omluvil přímo ředitelce organizace Joanne Liuové a znovu vyjádřil soustrast v souvislosti se ztrátami na životech. Slíbil, že Spojené státy „zajistí transparentní, důkladné a objektivní vyšetřování všech okolností incidentu. A pokud to bude nutné, osobně se zasadí o zavedení změn, které do budoucna podobným tragédiím zabrání.“

Personál nemocnice MSF v Kunduzu po zásahu budovy bombami
Zdroj: Medecins Sans Frontieres/Reuters

Lékaři bez hranic žádají mezinárodní vyšetřování útoku

Podle Lékařů bez hranic jde o válečný zločin, který nesmí zůstat bez trestu. „Když to necháme být, v podstatě dáváme volné ruce každé zemi ve válce,“ řekla Liuová. Podle organizace by měla incident vyšetřit nezávislá mezinárodní komise, která by měla operovat ze Švýcarska a shromáždit všechna fakta a svědectví od USA, NATO, Afghánistánu i přeživších pracovníků organizace a pacientů nemocnice.

„Nemůžeme se spolehnout na vnitřní vyšetřování USA, NATO či afghánských sil,“ uvedla Liuová. Podle ní je IHFFC „jediný stálý konkrétní orgán, který může prošetřit porušení mezinárodního humanitárního práva“. Tato komise vznikla v roce 1991 na základě ženevských konvencí.

Američané podle ní nemocnici zasáhli za jednu hodinu čtyřikrát až pětkrát. Při útoku zahynulo 22 civilistů, mezi nimiž bylo 12 pracovníků MSF a deset pacientů. Okolnosti útoku v současné době prověřují americká a afghánská vláda i Severoatlantická aliance.

Šéf amerických sil v Afghánistánu na slyšení v Kongresu
Zdroj: ČTK/AP

Nikdy bychom cíleně neútočili na nemocnici, brání se Američané

Velitel zahraničních sil v Afghánistánu John Campbell prohlásil, že nemocnice byla zasažena omylem a že USA by nikdy záměrně na zdravotnické zařízení neútočily. Potvrdil také, že afghánská armáda požádala o pomoc a že při následné operaci pak byla zasažena nemocnice. Lékaři bez hranic ale v omyl nevěří, Afgháncům a Američanům prý při bojích o město Kunduz preventivně poskytli souřadnice nemocnice, právě aby podobnému incidentu zabránili.

MSF upozorňuje, že pokud se nepodaří zajistit, aby zdravotníci v bojových zónách nebyli chráněni, je nemožné pokračovat v této práci i v dalších násilím zasažených zemích, jako jsou Sýrie, Jižní Súdán nebo Jemen.