Merkelová v šátku pobouřila diváky - veřejnoprávní ARD obvinili z islamofobie

Řada diváků odsoudila německou veřejnoprávní televizi ARD za to, že ve svém pořadu Zprávy z Berlína ukázala kancléřku Angelu Merkelovou v muslimském oděvu. Kritici televizi vyčítají, že využila motiv vlasteneckého hnutí Pegida. Podle ARD ale o protiislámskou propagandu nejde – obrázek měl prý za úkol upoutat pozornost diváků. Grafika se objevila ve chvíli, kdy se v pořadu mluvilo o uprchlických kvótách.

Merkelová v šátku měla podle ARD posloužit jako satira, která „odráží úspěchy naší západní společnosti – svobodu projevu, svobodu tisku a rovnost“. „Přivítali jsme řadu kritických ohlasů na grafiku v pondělních Zprávách z Berlína. Je nám líto, že někteří nesouhlasí s naším ztvárněním kancléřky, nebo dokonce došlo k nedorozumění,“ napsala televize v prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Diváci ale obviňují ARD z protiislámské propagandy a grafiku považují za „manipulativní“ a „otřesnou“. „Tohle není konstruktivní žurnalismus,“ napsal jeden z uživatelů sociální sítě. 

Německý novinář Jakob Augstein přirovnal zprávu ARD k taktice krajně pravicové Národně-demokratické strany Německa (NPD). „Copak kolegové neznají protiislámskou propagandu NPD? Nemám rád to slovo, ale domnívám se, že je to skandál,“ řekl. Někteří naopak ARD bránili s tím, že má právo na svobodu projevu a dokáže pokládat ty správné otázky.

Mnozí diváci ale poukazovali na skutečnost, že podobné vyobrazení kancléřky používá i protipřistěhovalecká Pegida, která brojí proti islamizaci Západu. Začátkem roku chodily na demonstrace tohoto hnutí desetitisíce lidí a Merkelová v šátku se často objevovala na transparentech.

Angelu Merkelovou vyobrazuje jako muslimku Pegida
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Německo nemůže přijmout všechny, bouří se některé německé partaje

Kauza s vyobrazením Merkelové jako muslimky přichází v době, kdy Německo očekává, že do země přijde letos celkem 800 tisíc uprchlíků. V německých médiích se dokonce hovoří o 1,5 milionu lidí, to ovšem vláda odmítla potvrdit.

Kancléřka přitom dál brání otevřenou politiku vůči běžencům. Podle deníku Die Welt nebude Německo ani v příštím roce vracet běžence ze Sýrie do jejich původní vlasti.

Sociální demokraté (SPD) podobně jako bavorská křesťansko-sociální unie kritizují šéfku vlády za to, že odmítá přiznat neschopnost Německa přijmout neomezené množství přistěhovalců. Merkelové mezitím klesá popularita i u veřejnosti.