Nositel nobelovky za lékařství: Pozor na mobily, dopřejme si klid

Nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Thomas Südhof varuje před nadměrným stresem, který podle něj způsobují chytré telefony. Vzhledem k nynějšímu způsobu života a množství telefonů mezi lidmi se vůbec nediví tomu, kolik jich onemocní syndromem vyhoření.

„Kvůli chytrým telefonům už nejsme nedosažitelní, nikdy nejsme mimo službu. E-mailem jsme skoro každou minutu v kontaktu s naší prací, naší rodinou. Z dlouhodobého hlediska to nemůže být dobré,“ zdůraznil vědec v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Tato situace podle něj často vede k chronickému stresu, který mění lidi a mozek.

Známý odborník doporučuje jako prevenci cílený oddechový čas. „To nám velí zdravý rozum,“ říká. Pomáhá vše, co nás přivádí na jiné myšlenky. „Může to být jóga, sport, dobrá kniha nebo hudba,“ napovídá a nabádá rodiče, aby omezovali čas, který děti tráví s různými médii. „Každý, kdo hraje tenis, fotbal nebo na klavír, ví jednu věc: Že když se soustředí na míč nebo na noty, nemůže svou pozornost zaměřit nikam jinam. Je to něco na způsob vynucené meditace,“ vysvětluje.

Südhof zkoumá, jak mozkové buňky mezi sebou komunikují a k čemu dochází při takzvaném syndromu vyhoření. Zprávu o udělení Nobelovy ceny v roce 2013 dostal během cesty na jeden kongres - zřejmě prostřednictvím mobilního telefonu. Ujišťuje ale, že on sám v osm hodin večer všechna elektronická zařízení vypíná a opět je uvede do provozu teprve příští den po snídani. Televizi nemá. „Jsem krajně nervózní člověk, televize by to ještě zhoršovala. Potřebuji klid, všichni potřebujeme klid," vysvětluje.