Devatenáct mrtvých po náletu na Lékaře bez hranic - zřejmě útočilo letectvo USA

Nejméně 19 lidí zahynulo při náletu na nemocnici humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) v severoafghánském Kunduzu. Vážně zraněno bylo 37 lidí, další se pohřešují. Mluvčí armády USA připustil, že se nemocnice mohla neúmyslně stát terčem útoku amerického letectva, incident se ale vyšetřuje. Prezident Barack Obama už se přesto za tragédii omluvil. V oblasti bojuje afghánská armáda s Talibanem, americké stíhačky poskytují vládním vojákům vzdušnou podporu.

Mezi oběťmi je 12 pracovníků MSF a sedm pacientů z jednotky intenzivní péče, z toho tři děti. Mezi těžce zraněnými je 19 zaměstnanců zdravotnického zařízení, které je po útoku vážně poškozené. Pohřešují se zaměstnanci MSF i pacienti. Lékaři bez hranic uvedli, že jejich úrazové centrum dostalo několik zásahů. Ředitel operací Bart Janssens řekl, že útok na nemocnici a zabití jejích pracovníků organizaci „hluboce šokovalo“, a upozornil na dopady útoku pro dostupnost zdravotní péče v Kunduzu.

Šlo o válečný zločin?

MSF útok ostře odsoudila a důrazně žádá o vyjasnění, co se přesně stalo a jak k této strašné tragédii mohlo dojít. „Nemůžeme přijmout, aby se o tak příšerné ztrátě životů hovořilo pouze jako o vedlejších ztrátách,“ uvedla organizace na Twitteru.

Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna by bombardování nemocnice mohlo být válečným zločinem, pokud se prokáže, že šlo o záměr. Tato „hluboce šokující“ událost by podle něj měla být rychle, důkladně a nezávisle vyšetřena. „Nemocnice, ve kterých se nacházejí pacienti a zdravotnický personál, se nikdy nesmějí stát cílem útoku,“ uvedl zvláštní vyslanec OSN pro Afghánistán Nicholas Haysom.

Nemocnice MSF v Kunduzu po náletu
Zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic uvedli, že informovali Washington i Kábul v minulých dnech o přesné poloze úrazového centra – naposledy 29. září. Bombardování, které začalo ve 2:08, ale pokračovalo i více než půl hodiny i poté, co MSF upozornila americké a afghánské vojenské činitele, že nemocnice byla zasažena. Podle nejmenovaného činitele MSF bomby do blízkosti zdravotnického zařízení dopadaly do 3:15 ve zhruba čtvrthodinových intervalech.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Martin Řezníček, vyšetřování se nyní soustředí na to, zda za tragédii může americké vojenské letadlo AC-130, které se v tu chvíli v oblasti pohybovalo, či vrtulníky afghánské armády.

V době útoku bylo v traumacentru více než 180 pacientů a zaměstnanců. Jde přitom o jediné takové zdravotnické zařízení v severovýchodní oblasti Afghánistánu, které bezplatně poskytuje život zachraňující úrazovou péči. Vládní nemocnice v Kunduzu je mimo provoz.

Kdo jsou oběti? Češi ani Slováci mezi nimi nejsou

Lékař Ádil Akbar agentuře AP řekl, že při bombardování byl zasažen operační sál, urgentní příjem a další části nemocnice. „Podařilo se mi po útoku utéct, ale vím, že se pohřešují někteří zaměstnanci i pacienti,“ prohlásil.

Odkud oběti z řad pracovníků organizace pocházely, organizace zatím nezveřejnila. Pražská kancelář MSF ale v tiskové zprávě uvedla, že mezi zabitými nejsou Češi ani Slováci. Ředitel české pobočky organizace Pavel Gruber řekl České televizi, že jeden český lékař měl na místo původně odletět ráno. Mezi mrtvými podle dostupných zpráv nejsou cizinci.

Že by naše nemocnice byla takto bombardována, je skutečně velmi výjimečné. K podobným útokům sice došlo dříve v Sýrii, nicméně v Kunduzu věděly obě bojující strany, kde naše nemocnice leží, obě měly GPS souřadnice. Toto je mimořádný a bezprecedentní útok.
Pavel Gruber
Ředitel české pobočky MSF
Útok našeho letectva zaměřený na radikály z Talibanu mohl způsobit vedlejší škody přilehlé nemocnici. Celý incident vyšetřujeme.
Brian Tribus
Mluvčí americké armády

Ukrývali se v nemocnici teroristé?

Mluvčí jednotek USA působících v Afghánistánu Brian Tribus uvedl, že „americké síly provedly letecký útok ve čtvrt na tři ráno místního času proti osobám, které je ohrožovaly“. Podle afghánského ministerstva vnitra bylo během náletu zabito 10 až 15 „teroristů“, kteří se údajně v nemocnici ukrývali.

Americký ministr obrany Ash Carter zdůraznil, že Spojené státy se ve spolupráci s afghánskou vládou nadále snaží zjistit, jak k vzdušnému úderu na nemocnici došlo. Podle USA měl nálet za cíl ozbrojence Talibanu, kteří stříleli přímo na příslušníky amerických sil, a došlo k němu v sousedství nemocnice. Velitel spojeneckých sil v Afghánistánu vedených Američany John Campbell po bombardování vyjádřil afghánskému prezidentovi Ašrafu Ghanímu soustrast.

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu
Zdroj: ČT24

Lékaři bez hranic v kunduzské nemocnici od začátku současných bojů ošetřili skoro čtyři stovky lidí. Úrazové centrum, které se nachází v několika budovách v rezidenční čtvrti na východě města, muselo zvýšit kapacitu z 92 lůžek na 150, přičemž pacienti leželi i v kancelářích, vyšetřovnách a na chodbách. V nemocnici skončili s vážnými poraněními břicha, končetin nebo hlavy. Zatím není jasné, zda bude nemocnice moci dále fungovat. 

Boje kolem Kunduzu trvají šest dní. Radikálnímu Talibanu se podařilo v pondělí nečekaně zmocnit města a zaznamenat první velké vítězství za 14 let trvání bojů. Afghánská armáda sice město ve čtvrtek dobyla zpět, bojovníci však v některých čtvrtích stále afghánským jednotkám vzdorují. Podle dostupných zpráv se bojuje zejména v oblasti letiště.