Odhady OSN: Během dvou let dorazí do Evropy 1,4 milionu uprchlíků

Během letošního a příštího roku může Evropa očekávat kolem 1,4 milionu uprchlíků. Ve svých odhadech to oznámil Vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle něhož dosavadní propočty hovořily o připlutí zhruba 850 tisíců.

„Plány UNHCR počítají s až 700 tisíci lidmi hledajícími bezpečí a mezinárodní ochranu v Evropě v roce 2015,“ uvádí se v dokumentu, do něhož agentura Reuters mohla nahlédnout.

„Je možné, že v roce 2016 by mohly být počty příchodů ještě větší, ale v tuto chvíli je plánování založeno na podobných číslech jako pro rok 2015,“ předpokládá UNHCR.

V úterý úřad informoval, že letos Středozemní moře na cestě za lepším životem v Evropě překonalo už více než 515 tisíc migrantů. Více než 383 tisíc jich dorazilo do Řecka a dalších 129 tisíc do Itálie.

  • Zhruba 54 procent z nich jsou Syřané, asi 13 procent Afghánci. Přinejmenším 2980 utečenců při riskantní plavbě přišlo o život.

Evropská unie dlouhodobě diskutuje o tom, jak příval migrantů účinně zvládat. Výsledkem složitých jednání jsou prozatím schválené kvóty pro rozmístění 120 tisíc uprchlíků nebo miliardové výdaje , které mají zamířit do států bezprostředně sousedících se Sýrií a Irákem.

Uprchlíci
Zdroj: ČTK/AP

Vracející se vyhoštěné osoby lze uvěznit, rozhodl soud

Podle aktuálního verdiktu Soudního dvoru EU mohou jednotlivé státy uvěznit osoby, které se po vyhoštění do země znovu vRozsudku bude podle agentury Reuters patrně věnována velká pozornost na celém kontinentu vzhledem k tomu, jak se snaží vyrovnat se současnou migrační krizí.

Evropský soud tak rozhodl v případu albánského státního příslušníka, který byl vyhoštěn z Itálie v roce 2012, ale který se pak do země opět vrátil navzdory tříletému zákazu vstupu. Soud v Lucemburku uznal, že italský zákon ukládající rok až čtyři roky vězení za takovýto trestný čin, je v souladu s právem EU.

Jen v letošním roce vstoupilo do Evropské unie více než půl milionu uprchlíků. Někteří z nich, kteří například prchají před syrskou občanskou válkou, mají právo žádat o azyl. Jiní, zejména ze západního Balkánu, jsou ale obecně považováni za ekonomické migranty, kteří se musí vrátit domů.

Události: Přes Středozemní moře letos do Evropy připluje až 700 tisíc běženců (zdroj: ČT24)