Taliban prý přišel o klíčový Kunduz, radikálové to popírají

Afghánské armádě se podle tamních zdrojů podařilo dobýt zpět hlavní části strategického města Kunduz, kterého se na začátku týdne zmocnil Taliban. Ten ale tvrdí, že stále ovládá většinu města. Jeho obsazení byl největší úspěch extremistického hnutí od roku 2001.

Ofenziva údajně začala ve středu hodinu před půlnocí (před 21:00 SELČ) a skončila brzy ráno. „Afghánské bezpečnostní síly získaly během noci po tvrdých bojích kontrolu nad městem Kunduz,“ uvedl guvernér Kunduzu Hamdulláh Daníší. „Poté, co přijely posily, začala masivní operace uvnitř Kunduzu, Taliban již nedokázal klást odpor,“ dodal.

„Získali jsme ho zpět a byl vyčištěn od teroristů, nepřítel utrpěl těžké ztráty,“ uvedl pak na Twitteru mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí. Podle šéfa místní policie se bezpečnostním silám podařilo dobýt sídlo guvernéra a budovu policie i zpravodajských služeb. „Těla lidí z Talibanu jsou všude,“ řekl BBC.

Boje o Kunduz
Zdroj: Reuters/Stringer

Podle mluvčího islamistů Zabiulláha Mudžáhida ale boje stále pokračují. „Tvrzení nepřátel ohledně situace v Kunduzu nejsou pravdivá,“ uvedl s tím, že bojovníci Talibanu i nadále odolávají afghánským vojákům v centru Kunduzu a většinu zbytku města mají pod kontrolou. „Do bojů jsou zapojeny také americké síly, ale pořád se bráníme,“ dodal Mudžáhid.

Nad městem podle něj stále vlaje vlajka Talibanu. Místní svědci citovaní agenturou AFP ale naopak uvedli, že bílou vlajku s černým nápisem „Není boha krom Alláha a Mohamed je jeho prorok“ už vystřídala afghánská černo-červeno-zelená vlajka.

Miny mají odradit Afghánce od opuštění města

Místní obyvatelé mají po noci plné bojů strach. Radikálové zde vytvořili kontrolní stanoviště a rozmístili miny, aby lidí nemohli pryč, a vojáci naopak do města. Taliban prý ukradl zbraně policii, vykradl banky a snaží se přesvědčit místní muže, aby se k němu přidali, píše BBC.

Taliban v Kunduzu
Zdroj: Reuters/Stringer

Mluvčí koaličních vojsk neupřesnil, jakou roli zahraniční vojáci v nočních bojích sehráli. Konstatoval pouze, že v Kunduzu působí v roli poradců, a „v případě nutnosti se brání útokům“. Mluvčí americké armády plukovník Brian Tribus sdělil, že od pondělí americké letectvo provedlo pět náletů na pozice Talibanu v oblasti Kunduzu.

  • Obsazení strategického a relativně bohatého třistatisícového města Kunduz bylo největším úspěchem hnutí Taliban od jeho svržení v roce 2001. Spojené státy v úterý přiznaly, že ovládnutí Kunduzu znamená nečekané zhoršení situace, zároveň ale vyjádřily důvěru v afghánské bezpečnostní síly a jejich schopnost získat město znovu do svých rukou.

Zahraniční jednotky vedené Američany loni oficiálně ukončily bojové operace v Afghánistánu a asi 13 tisíc zahraničních vojáků, kteří v zemi setrvávají, se věnuje převážně výcviku afghánských bezpečnostních sil.

Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh prohlásil, že krize v Kunduzu ukazuje nutnost setrvání mezinárodních jednotek v zemi. „Pokud tomu dobře rozumím, názor všech (amerických) armádních generálů a představitelů na místě... i našeho bezpečnostního a vojenského vedení je, že je třeba ponechat (zahraniční vojáky v Afghánistánu) i po roce 2016,“ řekl.