Havlovu cenu má Alexejevová, Kreml se podle ní vrací k sovětské praxi

Cenu Václava Havla za lidská práva získala osmaosmdesátiletá ruská aktivistka Ljudmila Alexejevová, která varuje, že se Kreml vrací k sovětské praxi. Ocenění se udílí každoročně od roku 2013. Letos měly šanci mimo jiné organizace bojující v Afghánistánu za práva žen nebo iniciativa mladých lidí působících v oblasti lidských práv na Balkáně.

„Během posledního desetiletí se režim čím dál více vzdaluje od respektování lidských práv zapsaných v naší ústavě. Současná vláda se čím dál více vrací k sovětské praxi nerespektování vlastních slibů,“ uvedla disidentka, která sama zažila sovětské represe.

Režim Vladimira Putina kritizovala za zákony a překážky, kterým se snaží bránit v činnosti nevládním organizacím.

Cena byla Alexejevové udělena během zvláštního ceremoniálu na úvod zasedání Valného shromáždění Parlamentního shromáždění Rady Evropy. „Ljudmila Alexejevová inspirovala mnoho generací aktivistů v Rusku i v zahraničí, aby se oddali bitvě o spravedlnost,“ uvedla předsedkyně shromáždění Anne Brasseurová.

Oceněná Ruska působila už v sovětském disidentském hnutí

Alexejevová je v současnosti nejznámější ruskou obránkyní lidských práv. V mládí opustila slibnou akademickou kariéru a připojila se k sovětskému disidentskému hnutí. V 70. letech byla nucena emigrovat do USA, po roce 1989 se vrátila do Ruska.

V roce 1996 se stala předsedkyní obnoveného Moskevského helsinského výboru. V roce 2009 jí byla společně s dalšími představiteli hnutí Memorial udělena Sacharovova cena za svobodu myšlení.

  • Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.
  • Váže se k ní odměna 60 tisíc eur (asi 1,6 milionu korun).

Knihovna Václava Havla uspořádá na počest laureáta mezinárodní konferenci, aby širší veřejnost seznámila s jeho přínosem v oblasti prosazování lidských práv. Konference s názvem Příběh uprchlíka: Evropa snů se skutečností se uskuteční 29. září v Praze.