Španělský premiér chce s katalánskými separatisty spolupracovat, média mluví o hořkém vítězství

Španělský premiér Mariano Rajoy je podle svých slov připraven spolupracovat s novou katalánskou vládou příznivců nezávislosti, ovšem jen v rámci právního řádu v zemi. Řada španělských listů píše o „hořkém“ vítězství separatistů. „Zastánci nezávislosti vyhráli volby, ale prohráli svůj plebiscit,“ míní nejprodávanější středolevý deník El País. Deníky se shodují, že sestavit koalici nebude pro vítězné strany žádná procházka růžovým sadem.

Separatistické strany v Katalánsku získaly ve volbách dohromady skoro 48 procent hlasů. Katalánský levicový list El Periódico má zato, že výsledek je pro separatisty vítězstvím, i když „hořkým“. “Většina Katalánců říká ne nezávislosti,“ soudí ale celostátní konzervativní list El Mundo. „Katalánsko neodejde,“ je přesvědčen madridský konzervativní deník ABC.

Události: V katalánských volbách zvítězili separatisté (zdroj: ČT24)

„Ano se prosadilo,“ napsal naopak konzervativní katalánský deník La Vanguardia v titulku nad fotografií lídrů separatistické koalice odcházejícího šéfa katalánské regionální vlády Artura Mase, který byl zároveň jedničkou kandidátky volební koalice Společně pro Ano (JXS).

Zpravodaj ČT k výsledkům voleb v Katalánsku (zdroj: ČT24)

Vůdce separatistů chce vyhlásit nezávislost během roku 2017

Jako referendum o nezávislosti nedělní volby chápala značná část voličů. Mas by chtěl samostatnost regionu, třeba i jednostranně, vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky. Zdůrazňuje, že podle ústavy rozhodují o státní celistvosti všichni Španělé. 

„Je mnoho věcí, o kterých lze diskutovat. Ale dokud budu předsedou vlády, nebudu diskutovat o jednotě Španělska, státní svrchovanosti či svobodě všech Španělů,“ podotkl španělský premiér. Úspěch separatistů je pro Rajoye ranou – už za tři měsíce se totiž konají španělské volby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Katalánci si stěžují mimo jiné na to, že jejich bohatý region, který produkuje pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Vláda v Madridu se obává, že pokud se Katalánsko pokusí odtrhnout, ohrozí to křehké známky oživení španělské ekonomiky, která se už několik let potýká s nezaměstnaností přesahující 22 procent.