Talibanci slaví, dobyli klíčové afghánské město Kunduz

Poprvé od roku 2001, kdy v Afghánistánu padla vláda radikálního islámského hnutí Taliban, se jeho bojovníkům podařilo ovládnout velké město. Po bojích s vládními vojáky pronikli do centra strategického severoafghánského města Kunduz, později dostali pod kontrolu polovinu města a nakonec vláda oznámila, že je regionální metropole v rukou Talibanu.

„Kunduz padl do rukou Talibanu,“ konstatoval mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) ve městě ošetřila více než 100 zraněných, z toho několik desítek těžce. Vládní síly dosud zabily asi 34 bojovníků Talibanu. Podle mluvčího policie v provincii Kunduz si boje vyžádaly také oběti mezi vojáky a policisty.

Ofenzívu vedli bojovníci třemi směry ze severní strany. Už ráno se na sociálních sítích pochlubili obsazením nemocnice ve městě. Místní policie podle agentury Reuters dobytí nemocnice s kapacitou 200 lůžek potvrdila. Radikálové také ovládli správní budovy ve městě, včetně sídla guvernéra celé provincie nesoucí stejný název jako město.

„Obsazením policejního komplexu a sídla guvernéra nám padla do rukou celá provincie a naši bojovníci nyní postupují směrem na letiště,“ uvedl mluvčí Talibanu Zabiulláh
Mudžáhid. Navíc údajně z městské věznice pustili talibanci stovky extremistů.

Události ČT: Taliban proniknul do regionální metropole Kunduz (zdroj: ČT24)

Kunduz, ve kterém žije přes čtvrt milionu lidí, zažil od dubna už druhý útok. Talibanci spojili své síly s ostatními povstaleckými silami v oblasti. Afghánská armáda zareagovala na poslední ofenzívu tím, že z okolních provincií poslala do Kunduzu vojenské posily. Jsou mezi nimi i příslušníci afghánských speciálních sil.

Městem prochází důležité dopravní komunikace, které spojují centrální a severní Afghánistán, včetně cesty do hlavního města Kábulu. Provniční metropole má kromě svého strategického významu také symbolický – býval severní pevností Talibanu předtím, než byla jeho vláda v roce 2001 svržena.

Afghánským silám se sice podařilo vytlačit Taliban z většiny území, které obsadil během letošní zesílené ofenzivy, ale útok na Kunduz je nepříjemným zvratem. „Je to určitě první velký průlom do provinčního hlavního města od roku 2001,“ řekl analytik Mezinárodní krizové skupiny (ICG) Graeme Smith. „Dusí afghánské síly ze všech stran, vypadá to velmi chmurně,“ dodal.