„Bůh pláče pro zneužívané děti,“ prohlásil František, který se loučí s nadšenou Amerikou

Papež František na závěr návštěvy Spojených států slíbil obětem sexuálního zneužívání ze strany kněží, že pachatele požene k odpovědnosti. Na shromáždění ve Filadelfii také vyzval ke zvýšené ochraně mládeže. „Bůh kvůli sexuálnímu zneužívání dětí pláče,“ prohlásil František. Kvůli zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v Evropě i USA.

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty. Papež letos posvětil vytvoření nového vatikánského soudu pro stíhání biskupů, kteří osoby zneužívající děti chrání.

„S obětmi zneužívání se setkával i papež Benedikt XVI. Ale zdá se, že z hlediska apoštolského stolce se v této době ještě přitvrdilo právě vůči těmto deliktům a bude se zřejmě zrychlovat a zpřísňovat jednání s lidmi, kteří se v tomto směru nějak proviní,“ dodává sociolog a publicista Jan Jandourek.

František si Američany získal

Františkovi se podařilo oslovit Ameriku i přesto, že se tu ke katolické církvi hlásí jen pětina lidí. “Jednou se mě (dítě) zeptalo. Otče, co dělal Bůh před tím, než stvořil svět? Můžu vás ujistit, že se mi na to odpovídá skutečně těžko,“ vtipkoval papež.

Když mluvil o důležitosti rodiny, žertoval o tchyních i o tom, že se mu to mluví, když je sám. Američany si nezískal jen humorem, ale i soucitem a skromností – přestože řešil témata, která mezi lidi často spíš vráží klín - od náboženských svobod, přes přistěhovalce, chudé až po změnu klimatu.

Papež František se s Američany rozloučil bohoslužbou pod širým nebem ve Filadelfii
Zdroj: Reuters
Dokáže komunikovat vzkaz, který jsme vzali za svůj a kterému věříme, způsobem, který lidi oslovuje jinak, zvláště mladší generace.
Christina
účastnice Světového setkání rodin ve Filadelfii
Papežova cesta z Kuby do Spojených států (zdroj: ČT24)

Papež se Spojenými státy rozloučí v neděli mší pod širým nebem, která proběhne ve Filadelfii. „Většina papežů se zdála nedotknutelná, ale on se ohne a bere do rukou děti a nebojí se dát si jídlo s chudými,“ obdivovala papežovo skromné vystupování účastnice Světového setkání rodin ve Filadelfii Connie.

Ve čtvrtek František jako vůbec první papež promluvil v americkém Kongresu, během své historické návštěvy USA vystoupil také před Valným shromážděním OSN.