Uprchlická vlna dopadá na politiku. V Horních Rakousech uspěli populisté

Výsledky regionálních voleb v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy ukázaly výrazné posílení pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ta získala 30,4 procent hlasů a skončila druhá za Rakouskou lidovou stranou (ÖVP). U vítěze regionálních voleb nejde o triumf vzhledem k tomu, že proti předchozím zemským volbám strana prudce oslabila, stejně jako až třetí Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna.

FPÖ oproti volbám před šesti lety počet získaných hlasů rovnou zdvojnásobila. Její předseda Heinz-Christian Strache nedávno požadoval, aby se k ochraně proti nekontrolované migraci na rakouských hranicích vystavěl plot po vzoru Maďarska.

Podle spolupracovnice ČT Marie Wudhamsové bylo jasné, že Strachemu hraje téma uprchlíků a azylu do karet. „Vypadá to, že Rakušané jsou skutečně rozpolcení – sice neuvěřitelně mnoho lidí pomáhá uprchlíkům, ale je tady druhá část obyvatel, kteří jsou skeptičtí a které dokáže Strache znejistit,“ dodala.

Wudhamsová: Rakušané jsou rozpolcení (zdroj: ČT24)

Pro vítěznou ÖVP hlasovalo v regionu sousedícím s Jihočeským krajem 36,4 procenta voličů, takže utrpělavíce než desetiprocentní ztrátu oproti předchozím volbám. Rakouští politologové hlasování v Horních Rakousech považují za test nálady voličů v celé republice. Čtvrtinu svých voličů ztratila dosud druhá nejsilnější formace SPÖ, která si připsala zisk 18,4 procenta. Čtvrtí jsou zelení s podporou 10,3 procenta.

Liberální strana Neos nepřekročila čtyřprocentní hranici zaručující proniknutí do zemského sněmu; dosáhla jen na 3,4 procenta. O vládní většinu v Linci přišly strany dosavadní regionální koalice, tedy lidovci se zelenými v čele s lidoveckým hejtmanem Josefem Pühringerem. Získávají totiž 27 z celkem 56 mandátů. Na celostátní úrovni vládne koalice lidovců a sociálních demokratů.

Svobodní volali po stavbě plotu na hranicích

Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache nedávno požadoval, aby se k ochraně proti nekontrolované migraci na rakouských hranicích vystavěl plot po vzoru Maďarska. Po oslnivém úspěchu své strany Strache Pühringerovi poradil, aby demokraticky dosažený výsledek bral vážně a ukončil izolaci FPÖ. Lid podle něj touží po obsahové změně politiky, protože v mnoha oblastech jde vývoj dramaticky špatným směrem.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Tento přesvědčivý důkaz důvěry voliček a voličů překonává dokonce naše vlastní očekávání,“ prohlásil Strache, který půjde 11. října do vídeňských regionálních voleb jako hlavní kandidát své strany. Vyjádřil naději, že v metropoli úspěch zopakuje.

  • Podle průzkumu společnosti SORA pro televizi ORF sehrálo v rozhodování voličů klíčovou roli téma uprchlíků. Velmi o něm před volbami diskutovalo 61 procent dotázaných. Žádné jiné téma tak důležité podle průzkumu pro voliče nebylo. 
Zprávy: V Horních Rakousích bodovali pravicoví populisté (zdroj: ČT24)

Podle šéfa poslanců ÖVP Reinholda Lopatky musí i politici na spolkové úrovni převzít část odpovědnosti za volební výsledek v Horních Rakousech. Rakouská vláda podle něj musí přemýšlet, co může zlepšit, zvlášť pokud jde o komunikaci o tématu uprchlíků. Rakousko je přitom jednou z hlavních tranzitních zemí pro běžence, kteří po desetitisících míří především do Německa.