Haag soudí prvního islamistu kvůli ničení náboženských památek

Před Mezinárodním trestním soudem v Haagu (ICC) stane vůbec první islamista obviněný z válečného zločinu ničení náboženských památek. Podle obžaloby má na svědomí devět mauzoleí a mešity, které byly zničeny v roce 2012 v maliském Timbuktu, když islamisté město obsadili. Radikály vyhnaly až francouzské a maliské síly v roce 2013.

Město Timbuktu leží na staré saharské obchodní cestě. Na vrcholu své slávy v 15. a 16. století bylo centrem islámské kultury a učenosti. Islamisté z Ansar Dine po obsazení města začali okamžitě ničit hrobky svatých mužů a další svatyně, které jsou podle nich zasvěcené modloslužebnictví.

Souzený islámský radikál Ahmad Mahdí Faki je člen skupiny Ansar Dine napojené na teroristickou organizaci Al-Káida. Zatkli ho nedávno v Nigeru, který jej v sobotu ráno následně předal Haagu.

Ničení památek je považováno za jeden z válečných zločinů podle haagské konvence z roku 1954. „Úmyslné útoky na historické památky a stavby zasvěcené náboženství jsou vážnými zločiny,“ uvedla žalobkyně ICC Fatou Bensoudaová. „Takové útoky se dotýkají celého lidstva. Budeme pokračovat v upozorňování na závažnost těchto válečných zločinů,“ dodala.

Timbuktu
Zdroj: Jordi Cami/ISIFA/Getty Images

UNESCO čtrnáct hrobek svatých mužů súfismu zničených v Timbuktu islamisty letos obnovilo. Opravu provedli místní obyvatelé tradičními technikami nákladem půl milionu dolarů (asi 12 milionů korun).

Radikálové v uplynulých letech zdevastovali řadu památek

Islámští radikálové zničili během uplynulých let po celém světě řadu vzácných památek, například v roce 2001 odstřelili členové hnutí Taliban v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu.

Nedávno vyvolaly rozhořčení po celém světě zprávy o ničení památek členy organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Radikálové poškodili například archeologická naleziště v Hatře, Nimrúdu, Ninive, Chorsábádu či antické památky v Palmýře. Vypálili rovněž knihovnu v severoiráckém Mosulu s řadou vzácných svazků.