Šéf Sněmovny reprezentantů USA Boehner končí ve funkci

Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner koncem října odstoupí z funkce. Přední republikánský politik chce tímto krokem zmírnit napětí uvnitř své stranické většiny ve sněmovně. Podle CNN bylo Boehnerovo rozhodnutí pro mnohé šokem, on sám tvrdí, že bude až do konce života bojovat za zrušení zdravotnické reformy zavedené prezidentem Barackem Obamou.

  • John Andrew Boehner byl předsedou Sněmovny reprezentantů od 5. ledna 2011, ve funkci nahradil demokratku Nancy Pelosiovou. Členem sněmovny je od roku 1991; v letech 1985 až 1990 byl členem parlamentu ve státě Ohio.
  • Počátkem února 2006 byl zvolen šéfem poslanců Republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů. Ve funkci nahradil Toma DeLaye, který odstoupil kvůli obvinění z finančního skandálu.
  • Patřil ke kritikům rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy ustoupit od plánů na vybudování protiraketového štítu, jehož prvky měly být i v České republice a v Polsku. Byl také odpůrcem jeho zdravotní reformy. „Pouhým tahem pera prezident Obama odepsal další díl svobody Američanů," prohlásil po schválení reformy v roce 2010.

„Předseda Boehner právě oznámil na schůzce (republikánské) skupiny, že podává koncem října demisi a odchází z Kongresu,“ napsal na Twitteru republikánský poslanec Bill Huizenga. Boehner seznámil se svým rozhodnutím stranické kolegy na uzavřeném zasedání. Podle svých slov původně plánoval setrvat v čele sněmovny jen dvě funkční období, jeho rozhodnutí odstoupit z funkce prý urychlilo čtvrteční vystoupení papeže Františka v Kongresu, při němž 65letý katolík Boehner plakal. Poté, co v pátek stranickým kolegům ohlásil své rozhodnutí, přečetl modlitbu sv. Františka z Assisi.

„Většina práce předsedy sněmovny je administrativa, což zabírá spoustu času a je to únavné. Až odstoupím z funkce, budu mít víc času na to, co mě opravdu baví: zrušení Obamacare,“ řekl novinářům Boehner v narážce na zdravotnickou reformu prezidenta Baracka Obamy. „Nikdo neví, kolik času mu na této planetě zbývá. Ale když mi pánbůh dá zdraví, budu tisíckrát bojovat za zrušení Obamacare, než se má životní pouť uzavře,“ slíbil. 

Trump k Boehnerově rezignaci: Už bylo načase

V tiskovém prohlášení Boehner potvrdil, že odejde k 30. říjnu. Měl v plánu být ve funkci do konce loňského roku, ale pak si to rozmyslel, aby „zajistil kontinuitu“ republikánům a sněmovně. Nicméně má prý názor, že dlouhodobé otřesy kolem jeho setrvávání v čele sněmovny by této instituci způsobily nenapravitelné škody. Podle zdrojů z jeho okolí už Boehner čekal jen na uskutečnění papežovy návštěvy v Kongresu, kterou politik označil za jeden z úspěchů během svého působení ve sněmovně.

Podle některých členů opoziční Republikánské strany se tak Boehner rozhodl pod zvyšujícím se tlakem konzervativnějšího křídla své většiny ve sněmovně, které kritizovalo jeho parlamentní strategii. Ta se vyznačovala tím, že ve sporech s demokraty prezidenta Baracka Obamy vedli republikáni vše na ostří nože. V minulosti to vedlo například i k dočasnému zablokování chodu státních institucí kvůli tomu, že Kongres odmítl zvýšit rozpočtové výdaje na mzdy státních zaměstnanců. K tomu se schylovalo podle všeho i letos. Symbolickým jablkem sváru se stala otázka státního financování organizace Plánované rodičovství, kterou věřící a konzervativci kritizují za poskytování služeb u interrupcí.

Obama, který nad zprávou o Boehnerově rezignaci netajil překvapení a který měl s Boehnerem řadu sporů, označil Boehnera za „dobrého člověka“ a vlastence. Vůdkyně klubu demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová označila Boehnerovu rezignaci za zemětřesení. Zároveň vyjádřila naději, že jeho odchod umožní dohodu mezi oběma stranami v probíhajícím legislativním procesu. Upozornila, že vyjednávání o rozpočtu musí skončit do 20. listopadu.

Uvnitř republikánské parlamentní skupiny už vyvolala vidina takovýchto bojů kritiku z obav před škodami, které by to mohlo straně způsobit ve volbách v příštím roce. Zatím nejžhavější republikánský uchazeč o oficiální kandidaturu na prezidenta USA Donald Trump označil Boehnerovo rozhodnutí za „dobrou věc“ a doplnil, že již bylo „načase“.

Spekuluje se, že by Boehnera mohl nahradit v čele sněmovny 50letý republikánský kongresman Kevin McCarthy.

Boehner se narodil 17. listopadu 1949 v Readingu ve státě Ohio jako druhý z dvanácti dětí. Pochází z chudých poměrů, z nichž se sám vypracoval. Členem sněmovny je nepřetržitě od roku 1991. Od ledna 2007 v ní byl šéfem republikánské menšiny, šéfem dolní komory amerického parlamentu se stal v lednu 2011.