Saúdskoarabský král nařídil revizi organizace poutě do Mekky

Saúdskoarabský král Salmán nařídil revizi organizace pouti do Mekky. Po čtvrtečním incidentu, při němž v tlačenici zemřelo přes sedm set poutníků, nařídil všem agenturám a ministerstvům, jež za organizaci odpovídají, aby tragédii co nejrychleji vyšetřily. Dvě skupiny poutníků se střetly poblíž stanového městečka Míná, když mířily ke stélám, aby vykonaly rituál kamenování satana.

V městečku, odkud se vychází v několika širokých proudech, jsou lidé shromažďováni do skupin s pokynem, kdy se mají na trasu vydat. Ministerstvo vnitra se kloní k tomu, že se jedna ze skupin nedržela těchto pokynů a vyrazila mimo stanovený harmonogram.

Podle jiné verze na sebe narazily dvě různě „výkonné skupiny“, když proud silných pěších narazil do pomalého proudu tvořeného starými lidmi. Ministr odpovídající za organizaci poutě Bandar Hadždžár řekl, že od planiny Muzdalifa, kde se sbírají oblázky ke kamenování, se vracela skupina, která se měla vrátit do svých stanů a počkat v nich na zařazení podle rozpisu.

„Místo toho pokračovali rovnou k Džamaratu k rituálnímu kamenování,“ sdělil ministr. Neštěstí se stalo ve stanovém městečku na křižovatce ulic číslo 204 a 223. Ulice číslo 204 patří ke dvěma hlavním trasám vedoucím k Džamaratu.

Rúhání vyzval vládu Saúdské Arábie, aby přiznala odpovědnost za tuto katastrofu

Jednotlivé země se snaží zjistit, zda při čtvrteční tragédii zemřeli i jejich občané. Přesné údaje zatím nejsou k dispozici, ale Írán už ví, že je mezi mrtvými nejméně 131 Íránců. Prezident Hasan Rúhání vyzval vládu Saúdské Arábie, aby přiznala odpovědnost za tuto katastrofu.

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí považuje za příčinu špatnou organizaci. Írán a Saúdská Arábie mezi sebou soupeří o vliv na muslimský svět, přičemž Saúdská Arábie je oporou sunnitského islámu, Írán jeho šíitské větve. V Íránu byl za mrtvé vyhlášen třídenní smutek.

Pětidenní pouť začala v úterý a její poslední dny se slaví svátek oběti. Mnoho poutníků také přejíždí z Mekky k hrobu proroka Mohameda do Medíny.

  • V tlačenici bylo ušlapáno 717 lidí a zraněno 863 osob. Těžce raněné přepravily vrtulníky do nemocnic v Mekce, ostatní pak do dalších měst.