Merkelová chce trvalý systém přerozdělování uprchlíků i spolupráci s Ruskem

Německá kancléřka Angela Merkelová volá po trvalém mechanismu přerozdělování běženců v rámci EU. Evropě by měly pomoci s migrační krizí USA, Rusko i země Blízkého východu, myslí si Merkelová, která uvítala výsledky čtvrtečního summitu. Lídři EU se dohodli na posílení ochrany vnějších hranic EU a vytvoření takzvaných hotspotů v Řecku, Itálii a dalších zemích, kde se mají migranti rovnou registrovat.

Letos dorazilo do Evropy skoro půl milionu migrantů – krize odhalila hluboké rozpory v EU. V úterý ministři vnitra zemí Unie posvětili kvóty na jednorázové přerozdělení 120 tisíc uprchlíků navzdory nesouhlasu několika států včetně Česka. Bratislava chce rozhodnutí dokonce napadnout u soudu.

Evropa udělala podle německé kancléřky zatím jen první krok

„Jsem hluboce přesvědčena, že Evropa potřebuje nejen selektivní přemístění migrantů, ale také trvalý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi členskými státy,“ uvedla Merkelová v proslovu před německými poslanci. „První krok už je za námi, ale stále jsme daleko do cíle,“ podotkla kancléřka.

Merkelová pochválila lídry EU za to, že na summitu „uznali rozsah problému a vyslali signál jednoty“. Způsob, jakým se Unie bude schopna s krizí vypořádat, bude podle ní formovat Evropu v dlouhodobém horizontu. „Všichni účastníci schůzky v Bruselu uznali, že uprchlická krize má celoevropskou dimenzi. Všichni potvrdili, že mají vůli společně pracovat na
uskutečnitelných řešeních,“ uvedla politička.

To, jak se vypořádáme se současnou krizí, na dlouhou dobu ovlivní náš kontinent. Chci, aby Evropa v této společenské, ekonomické, kulturní a morální zkoušce obstála. Kdo jiný než my by mohl tuto výzvu zvládnout?
Angela Merkelová
německá kancléřka

Merkelová v tomto směru kritizovala neschopnost některých unijních států „splnit minimální evropské standardy, co se týká ubytování a péče o uprchlíky“. „Evropská unie je společenství hodnot, společenství práva a odpovědnosti a musí v praxi ukázat, že těmto nárokům také dostojí,“ apelovala na země Merkelová. 

Za Německo slíbila, že země urychlí azylové řízení. „Zejména v těch případech, kdy k nám lidé nepřišli kvůli válce a pronásledování, musíme mnohem rychleji rozhodnout a důsledně prosazovat následný návrat těchto lidí (do jejich země původu),“ poznamenala kancléřka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Merkelová pak zdůraznila, že EU potřebuje pomoc i ze zemí mimo EU – konkrétně zmínila Spojené státy, Rusko a státy Blízkého východu. Dlouhodobé řešení je totiž podle ní možné pouze v případě, že se podaří zlepšit podmínky v zemích, odkud běženci přicházejí, především v Sýrii.

Co potřebujeme, je efektivní návrat do vlasti lidí, které nemůže chránit Evropská unie. To zahrnuje podporu důležitých zemí a pochopení u uprchlíků. Musíme také zamezit trestné činnosti pašeráků. K tomu pomohou naši transatlantičtí partneři, Spojené státy, Rusko a další země na Blízkém východě.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Respektujte naše hodnoty a pravidla, apelovala na uprchlíky Merkelová

Kancléřka se rovněž zmínila o integrace přistěhovalců do společnosti – podle ní je stejně klíčová jako opatření pro ochranu hranic nebo jako zajištění okamžité pomoci běžencům. „Očekáváme od těchto lidí, že budou respektovat pravidla a hodnoty, které obsahuje naše ústava, a že se na tomto základě integrují do společnosti. V první řadě od nich očekáváme ochotu naučit se německy,“ prohlásila politička.

  • Díky přistěhovalectví roste v Německu počet obyvatel nejrychleji za více než dvacet let. Podle předběžných dat statistického úřadu žilo v Německu na konci loňského roku 81,2 milionu lidí, což byl meziroční nárůst o 430 tisíc lidí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk na středečním summitu varoval, že největší příliv uprchlíků a migrantů teprve přijde. „Měli bychom hovořit o milionech potenciálních uprchlíků,“ řekl Tusk. Rekordní počet běženců zaznamenalo ve středu Maďarsko, kam přišlo celkem 9939 lidí z Chorvatska a 102 ze Srbska.

Zpravodaj ČT: Přerozdělení uprchlíků? Berlín usiluje o trvalé řešení (zdroj: ČT24)