Vzkříšení po deseti letech: V New Orleans zazněl Mahler

Horizont ČT24: Vzkříšení Orpheum Theater (zdroj: ČT24)

Deset let po hurikánu Katrina se do známého Orpheum Theater v New Orleansu vrátila hudba. Sto let staré divadlo vstalo z popela za doprovodu Vzkříšení od Gustava Mahlera.

Louisianská filharmonie ji nazkoušela na premiéru poprvé po deseti letech. „Být zase doma a být doma v budově, jako je tato, která je ještě lepší než předtím, je úžasný pocit,“ říká prezident filharmonie John Reeks.

Orpheum Theater po řádění hurikánu Katrina
Zdroj: ČT24

Po hurikánu Katrina zůstala v roce 2005 v divadle spoušť: promáčené stěny a všudypřítomné vrstvy bahna. Do nákladné rekonstrukce se nikomu nechtělo. Odvážil se až nový majitel, který 13 milionů dolarů a dohled nad přestavbou svěřil své ženě.

„Naším úkolem bylo věrně oživit krásu, která tu celou dobu byla. Byla jen pohřbená pod nánosem špíny, prachu a trochou plísně,“ s úsměvem zlehčuje náročnou obnovu budovy restaurátorka Mary von Kurnatowski.

Orpheum Theater v New Orleans
Zdroj: ČT24

Budova postavená ve stylu Beaux-Arts potřebovala zásadní úpravy zvenku i zevnitř. A zároveň co možná nejmenší zásahy do originálního designu. Do koncertního sálu se tak postupně vracela původní barva.

Po takřka dvou letech broušení, vrtání a natírání tady znovu zazněla i hudba. „Když jsme zahráli první tóny, byl to tak úžasný zvuk. Bylo to tak naplňující. Bylo to prostě ohromné,“ hlásí John Reeks. Členové orchestru ve vlastní sál už ani nedoufali. Teď už ale plánují koncerty na celou sezonu.