Bývalý pracovník ruské rozvědky dostal 14 let za velezradu

Ruský soud poslal na 14 let do vězení bývalého pracovníka vojenské rozvědky GRU Gennadije Kravcova, který podle obžaloby vyzradil Švédsku informace o ruských špionážních družicích, čímž se dopustil velezrady. Utajované skutečnosti byly podle soudu obsaženy v životopisu, který odsouzený poslal do Stockholmu s žádostí o zaměstnání.

Kravcov pracoval v ruské vojenské rozvědce v letech 1990 až 2005 jako radiotechnik v sekci špionážních družic, které monitorují pozemní rádiový provoz. Po dobu pěti let po odchodu z výzvědných služeb nesměl být zaměstnán v oboru. Když lhůta vypršela, začal se zajímat o zaměstnání ve Švédsku a poslal e-mailem svůj životopis jisté tamní firmě, jejíž adresu údajně našel na internetu.

Podle soudu životopis obsahoval utajované informace o ruských špionážních družicích a o dřívějším pracovním zařazení Kravcova ve strukturách GRU. Jak se ruská kontrarozvědka k obsahu dopisu dostala, není známo. Vinu Kravcova podle soudu dokázal výslech jeho spolupracovníků a prověrka obžalovaného na detektoru lži. Sám odsouzený se vinen necítí.

Kravcov si má trest odpykat v přísně střeženém pracovním táboře. Jeho obhájce sdělil, že kromě odvolání podá i stížnost ruskému ústavnímu soudu.