Netanjahu se dohodl s Putinem na koordinaci akcí v Sýrii

Izrael a Rusko budou koordinovat své vojenské akce v Sýrii, aby zabránily případným ozbrojeným incidentům. Šéf Kremlu Vladimir Putin na společné schůzce premiéra Izraele Benjamina Netanjahua také ujistil, že ruská výzbroj při nasazení v Sýrii nepadne do nepovolaných rukou. Právě Izrael se obává, že ruskou techniku může časem získat libanonské hnutí Hizballáh. Tato šíitská organizace bojuje proti Izraeli a v syrském konfliktu je na straně syrské armády.

„Mým cílem bylo zabránit nedorozuměním mezi izraelskou armádou a ruskými silami,“ řekl novinářům Natanjahu, který dnes přiletěl do Ruska zjistit, jaké jsou záměry Moskvy v Sýrii. „Putin souhlasil s mechanismem, jak takovým nedorozuměním předejít,“ poznamenal.

Podle zdrojů ruského listu Kommersant je v Sýrii nyní 1700 ruských vojenských specialistů. Rusko do Sýrie přesouvá také vojenskou techniku včetně moderního raketového protiletadlového systému. Podle agentury Reuters navíc začalo v Sýrii používat i bezpilotní letouny - jejich počet ale zatím není znám.

Izraelský tisk píše, že Netanjahu do Ruska přivezl náčelníka generálního štábu armády Gadiho Eisenkota a velitele vojenské rozvědky Herzla Haleviho. Je to údajně nezvyklé a svědčí to o znepokojení, s nímž Izrael sleduje vývoj v Sýrii.

Ruská vojenská technika v Sýrii
Zdroj: ČT24

V neděli byly zveřejněny první satelitní snímky letecké základny, již Rusové údajně budují v blízkosti syrské Latákíje, která je baštou syrských vládních alávitů. Rusko se dlouhodobě netají tím, že chce vstoupit do boje proti teroristům, tedy i proti radikálům z Islámského státu.

Skupiny bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada ale tvrdí, že ruská intervence konflikt vystupňuje a prodlouží. Na straně radikálů, kteří bojují proti armádě na západě a na severu země, je fronta An-Nusra. Hlásí se k Al-Káidě a v jejích řadách bojuje mnoho cizinců včetně Rusů a Čečenců.

Syrská armáda
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

„Ruská intervence má zachránit režim,“ řekl abú Júsuf Muhádžir, který bojuje v oblasti Latákíje, kde Rusové budují základnu. Moskva uvádí, že její armáda chce pomoci Damašku v boji proti terorismu, zajistit celistvost Sýrie a zabránit katastrofě, která hrozí celému regionu.

Právě syrská armáda během pondělí útočila ve městě Aleppo. Při střetu s opozicí zahynulo nejméně 18 civilistů, desítky dalších osob jsou podle syrských ochránců lidských práv zraněny. Aleppo bývalo průmyslovým centrem Sýrie. Od roku 2012 padla jeho část do rukou opozice, která se stále v jeho části drží.

Putin - nečekaný spasitel Blízkého východu? (zdroj: ČT24)