Kerry o syrské krizi: Asad nemusí končit hned „první den“

Součástí řešení syrského konfliktu musí být odchod Bašára Asada z funkce prezidenta, nemusí k němu ale dojít „první den, ani první měsíc“. Uvedl to americký ministr zahraničí John Kerry po rozhovoru se svým britským protějškem Philipem Hammondem. Občanská válka, která se spolupodílí na současné migrační krizi, v Sýrii trvá už čtyři roky.

„Potřebujeme se dostat k jednacímu stolu. O to se teď snažíme a doufáme, že Rusko, Írán a jakákoli další vlivná země pomůže k dosažení tohoto cíle,“ prohlásil Kerry. „Je i Asad připraven k jednání, k opravdovému jednání? Je Rusko připraveno přivést ho k jednacímu stolu?“ zeptal se Kerry.

Spojené státy v Sýrii dlouhodobě podporují umírněnou opozici, podílejí se na jejím vojenském výcviku a vedou vzdušnou operaci proti Islámskému státu. Rusko zásobuje protistranu – Asadova vládní vojska. V převážně pro-americké oblasti je pro něj Sýrie strategicky významná.

Kerry: Asad nemusí skončit první den, ani první měsíc

Američané dlouhodobě trvají na tom, že součástí řešení syrského konfliktu ale musí být i Asadova rezignace na funkci prezidenta, což dnes zopakoval Kerry, byť k ní nemusí dojít „první den, ani první měsíc“. Je to podle Kerryho proces, „v němž se všechny strany musejí sejít a dosáhnout shody na tom, jak nalézt nejlepší řešení“.

Kerryho výroky zazněly krátce po telefonické besedě ministrů obrany USA a Ruska, kteří spolu v pátek hovořili po víc než roce. Tématem rozhovoru Ashtona Cartera a Sergeje Šojgua bylo právě řešení krize v Sýrii. Carterovi se přitom k rozhovoru se Šojguem dlouho nechtělo, přesvědčil ho patrně ministr zahraničí, který se tajně vydal přímo do Pentagonu.

„Dohodli se na dalších diskusích o mechanismu řešení konfliktu v Sýrii a tažení proti Islámskému státu,“ uvedl Pentagon v prohlášení. Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že obě země mají na většinu diskutovaných otázek obdobné názory.

Albrightová varovala před opomíjením Ukrajiny

Jednání s Ruskem ocenila bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Zdůraznila však, že by se spolupráce s ním měla omezit výhradně na Sýrii. „S Ruskem bychom měli spolupracovat, co se Sýrie týče, ale nemůžeme zapomenout na to, co Rusové udělali na Ukrajině. Bylo by velkou chybou, kdybychom se najednou na to vše rozhodli zapomenout,“ uvedla.

Madeleine Albrightová se také pozastavila nad způsobem, kterým nástupnické státy jejího rodného Československa a další visegrádské státy přistupují k uprchlické krizi, ke které válka v Sýrie významně přispěla. „Pro mě jako člověka, který se narodil v Československu a který strávil velkou část svého života zjišťováním, jak pomoci těm, kteří zůstali uvězněni za železnou oponou, je neuvěřitelné, že ze strany střední a východní Evropy není dost respektu vůči těm, kteří zůstali uvěznění někde, kde být nechtějí,“ uvedla.

Washington Rusku vyčítá, že posiluje svou vojenskou přítomnost v Sýrii, a komplikuje tím boj proti Islámskému státu. Rusko výtky odmítá s tím, že jeho pomoc Asadovi naopak zmírňuje problémy vyvolané válkou, hlavně uprchlickou krizi.