V Polsku sílí hlas nenávisti vůči migrantům

Postupující davy uprchlíků začínají silně rezonovat také v Polsku – zemi, která v rámci „odmítavého“ spojenectví států V4 dosud vystupovala spíše opatrně. Premiérka Ewa Kopaczová sice tento týden připustila možnost přijmout více běžěnců – chce ale důkaz, že nepůjde o čistě ekonomické migranty. I ona totiž ve své zemi sleduje vzrůstající vlnu nenávisti – včetně výzev k opatřením, která patří do nejtemnějších epizod dějin Evropy.

V ulicích polských měst jsou v těchto dnech k vidění demonstrace příznivců i odpůrců polské pomoci migrantů. Hlas těch druhých je přitom slyšet stále hlasitěji, na což upozorňují i tamní média. Většině účastníků nacionálně laděných demonstrací vadí kromě ekonomických důvodů i muslimské vyznání většiny migrantů.

Opozice místo přijímání navrhuje, aby se Polsko zapojilo „bezpečně“ a poslalo finanční pomoc. Předseda strany Právo a spravedlnost (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczyński varoval, že pokud Polsko přijme migranty, může to mít negativní vliv na každodenní život v zemi. „Nejdříve výrazně vzroste počet cizinců, pak nebudou dodržovat naše zákony a naše zvyky a později (nám) budou v různých oblastech života vnucovat svoje požadavky,“ varoval Kaczyński.

Demonstrace odpůrců migrantů
Zdroj: Reuters

Vyhrocenější vlna nenávisti však zasáhla polský internet. Deník Gazeta Wyborcza upozornil na veřejné pobídky k likvidaci uprchlíků. V jednom z nich například uživatel otevřeně vyzýval ke zplynování běženců v bývalém nacistickém koncentračním táboře Osvětim. „Víme, že to nejsou běžní fašisté, kteří organizují protesty proti uprchlíkům. Jsou to lidé, kteří se nebojí zveřejňovat plné jméno, dobře vydělávají, mají rodiny,“ varuje novinář polského listu Piotr Stasinski.

Nálady v Polsku ale nejsou vůči uprchlíkům jen nepřátelské. Země je rozdělená napůl a do ulic vyrážejí i lidé volající po toleranci. Solidaritu s uprchlíky vyjádřil třeba exprezident Lech Walesa. „Je potřeba se rozdělit o poslední kousek chleba. Jsme přece lidé,“ řekl na začátku září.

Příznivci uprchlické pomoci
Zdroj: ČTK/AP

Současná předsedkyně polské vlády Kopaczová ze středo-pravicové Občanské platformy už dříve přislíbila, že její země je ochotná přijmout dvě tisícovky uprchlíků. Nicméně tváří v tvář současné krizi dala najevo, že by jich mohlo být více.

Naše severní sousedy však uprchlická krize zatím příliš nezasáhla. Během srpna a září byly podniknuty jen ojedinělé pokusy propašovat skupiny migrantů přes Polsko. O žádném prudkém nárůstu počtu případů nelegálního překročení hranic podle polského ministerstva vnitra nelze hovořit. Mluvčí resortu také ujistila, že polští policisté úzce spolupracují s kolegy z Česka, Litvy a Slovenska.

Migrace štěpí polskou společnost (zdroj: ČT24)