PODÍVEJTE SE: Pluto při západu Slunce

NASA zveřejnila další várku unikátních snímků trpasličí planety Pluto – tentokrát zachycují ledové plochy a zamrzlá pohoří krátce před západem Slunce. Fotografie pořídila v červenci sonda New Horizons ze vzdálenosti přibližně 18 tisíc kilometrů. Data, která sonda nashromáždila jako vůbec první v historii, se na Zemi dostávají kvůli velké vzdálenosti postupně.

Nový snímek Pluta dorazil na Zemi 13. září. Západ Slunce zvýrazňuje rozmanitý terén trpasličí planety a vrstvy mlžného oparu v atmosféře. „Tato fotografie ve vás vyvolá pocit, že skutečně jste na Plutu a zkoumáte ho sami. Pro vědce je to zlatý důl. Odhaluje nové podrobnosti o atmosféře Pluta, horách, ledovcích i plošinách,“ konstatoval vedoucí vědecký pracovník Alan Stern.

Nové snímky vědce neustále překvapují

Vědce už dříve překvapilo, že Pluto a jeho měsíce nejsou mrtvé planety, jak předpokládali. Na dosud zveřejněných fotografiích jsou vidět mimo jiné kaňony nebo duny, u nichž si odborníci lámou hlavu, jak zde mohly vzniknout. Na povrchu trpasličí planety je totiž asi desettisíckrát nižší tlak než na Zemi. Vědci proto řeší, jak je možné, že vítr má takovou sílu, aby pohyboval částicemi a vytvořil duny.

Vědci také zjistili, že je Pluto v mnohem větším mlžném oparu, než předpokládali - jeho vrstvy zřejmě sahají až do výšky 160 kilometrů. Právě kvůli tomu údajně Pluto vypadá, jako by mělo načervenalou barvu. Teploty na planetě se prý pohybují kolem minus 229 stupňů Celsia.

NASA vyslala sondu New Horizons k Plutu 19. ledna 2006. Je vůbec prvním kosmickým tělesem vyslaným člověkem, které k trpasličí planetě dorazilo. Sonda o velikosti klavíru se u Pluta zdržela jen chvíli. Kolem trpasličí planety neměla v plánu obíhat a proletěla kolem ní rychlostí 49 tisíc kilometrů za hodinu. Projekt stál 700 milionů dolarů.

Objev Pluta byl výsledkem soustavného hledání deváté planety sluneční soustavy od konce 18. století, které vyvrcholilo úspěchem amerického astronoma Clyda Tombaugha v lednu a únoru 1930. V roce 1978 se pak podařilo Jamesi Christymu, dalšímu americkému astronomovi, objevit u Pluta měsíc Charon a v roce 2012 byly na snímcích Hubbleova kosmického dalekohledu objeveny další čtyři souputníci Pluta – Kerberos, Styx, Hydra a Nix. Pluto bylo dlouho považováno za planetu, po nové astronomické kategorizaci z roku 2006 se ale o něm mluví jako o trpasličí planetě, protože ještě za jeho drahou se pohybují další podobná tělesa.