Netradiční premiéra: Šéf labouristů jako e-mailový tribun lidu

Velmi netradičně pojal nový šéf britských labouristů Jeremy Corbyn své první interpelace v Dolní sněmovně. Výrazně levicový politik kladl premiéru Davidu Cameronovi otázky, které mu poslali voliči labouristů e-mailem. Šestice otázek se týkala především sociální oblasti, ve které podle lídra levice nedělá konzervativní vláda pro chudé Brity dost.

Corbyn uvedl tradiční interpelace probíhající každý týden slovy, že by rád nahradil jejich dosavadní „teatrální“ charakter serióznější debatou, na což Cameron reagoval slovy o ochotě diskutovat o „podstatných tématech“. Podle stanice BBC provázelo jeho první otázky nezvyklé ticho z poslaneckých lavic, z nichž se obvykle při interpelacích ozývají hlasité projevy souhlasu, kritiky či pobavení.

„Rozhodl jsem se, že své první otázky na premiéra pojmu poněkud odlišně... Takže jsem rozeslal e-maily tisícům lidí a zeptal se jich, které otázky by rádi položili premiérovi. A dostal jsem 40 tisíc odpovědí,“ prohlásil Corbyn poté, co mu Cameron pogratuloval ke zvolení do čela Labouristické strany.

Corbyn, který se za svůj nedbalý styl oblékání či ne vždy taktní vystupování na veřejnosti dočkal uštěpačných poznámek nejen od politických oponentů již během prvních dnů v pozici opozičního lídra, pak tlumočil dotaz jisté Marie na trvalý nedostatek bydlení pro chudé lidi.

Spolupracovník ČT: Šlo o o vzájemné oťukávání Corbyna a Camerona (zdroj: ČT24)

Cameron zareagoval připomínkou 260 tisíc sociálních bytů, které vláda v minulém funkčním období financovala, a prohlásil, že byla aktivnější než předchozí labouristický kabinet za 13 let vlády. „Ale uznávám, že musíme udělat mnohem víc,“ řekl ministerský předseda.

Corbyn pak pokračoval dotazy na omezování daňových úlev pro rodiny či situaci ve zdravotnictví. Komentátoři se v britských médiích shodli na tom, že se opozičnímu lídrovi podařilo vnést do interpelací zajímavý prvek, důležité však podle nich bude, zda se podaří udržet věcnost i do příštích týdnů.