Mořských živočichů je o polovinu méně. Může za to i změna klimatu

Populace mořských živočichů se za posledních 45 let snížila na polovinu. Za úbytek ryb, ptáků, plazů a savců může podle studie londýnské zoologické společnosti nadměrné rybaření i změna klimatu. Nejhůře jsou na tom druhy, které tvoří rozhodující složku potravy lidí z nejchudších krajin.

Počet tuňáků nebo makrel se tak v posledních čtyřech dekádách snížil až o 74 procent. „Ryby jsou totiž loveny rychleji, než jsou schopny se rozmnožovat,“ řekl Marco Lambertini, šéf organizace World Wildlife Fund, která se na výzkumu také podílela.

Ještě horší je situace živočichů, kteří jsou považování za delikatesy. Populace sumýšů (známých také jako mořské okurky), oblíbených zejména v Asii, se v Rudém moři snížila o 94 procent, na Galapágách pak o 98. Nezanedbatelný je také vliv klimatických změn. Absorbcí oxidu uhličitého do oceánu dochází k překyselení, které může za úbytek některých druhů živočichů.

Populace mořských živočichů klesla za 45 let o polovinu (zdroj: ČT24)

Kromě toho mizí také korály. Předpokládá se, že pokud se teplota na Zemi bude zvyšovat stejným tempem jako doposud, v roce 2050 vymizí zcela úplně. Přitom právě korálové útesy jsou pro život třetiny všech ryb nezbytné.

Organizace WWF teď apeluje na světové lídry, aby obnova oceánů a pobřežních oblastí byla jedním z prioritních cílů programu udržitelného rozvoje Organizace spojených národů na příštích 15 let. Ten má být formálně schválen koncem září.