OSN chce zvláštní soud kvůli občanské válce na Srí Lance

OSN žádá vytvoření zvláštního soudu pro válečné zločiny na Srí Lance. Týkat se má občanské války, která na ostrovním státě skončila před šesti lety. Střety vládních jednotek s tamilskými rebely si celkově vyžádaly kolem 100 tisíc mrtvých. Podle Spojených národů by soud měl zahrnovat mezinárodní instituce.

Srílanské ministerstvo zahraničí v reakci na výzvu slíbilo, že zajistí naplnění spravedlnosti, plán zřídit speciální soud ale nepotvrdilo. Organizace při své žádosti vychází ze souhrnné zprávy o válečných zločinech a zločinech proti lidskosti. Během bojů prý docházelo k vyvražďování civilistů, brutálnímu mučení i znásilňování. Podle zprávy zločiny „s největší pravděpodobností“ páchaly obě strany srílanského konfliktu.

OSN upozorňuje především na závěrečnou fázi války, kdy srílanská armáda obklíčila tamilské povstalce na 300 kilometrů čtverečních velkém území džungle, kde se nacházelo asi 250 tisíc lidí. Podle OSN vládní vojska v této době ostřelovala i nemocnice či humanitární zařízení.

OSN tak žádá Srí Lanku, aby zřídila „hybridní speciální soud zahrnující mezinárodní soudce, žalobce, právní zástupce a vyšetřovatele“, kteří by se měli zabývat válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti.

Pohřbívání tamilských obětí
Zdroj: ČTK/AP

„Nová srílanská vláda vedená prezidentem Maithripalou Sirisenou slíbila, že požene předpokládané válečné zločince před soud, soudní systém na Srí Lance ale není schopen tento obrovský úkol sám splnit,“ zdůvodňuje svůj požadavek OSN.

OSN ve zprávě rovněž apeluje na srílanskou vládu, aby propustila všechny příslušníky bezpečnostních složek i další činitele, „u nichž jsou pádné důvody se domnívat, že se za války podíleli na porušování lidských práv“.

Tamilští ozbrojenci
Zdroj: ČTK/AP

Boj marxistů za vlastní Srí Lanku

Opakující se boje mezi vládou a povstalci poprvé propukly už na začátku roku 1983. Za 25 let separatistického povstání Tamilů zahynulo nejméně 70 tisíc lidí. Kořeny bojů spadají až do roku 1948, kdy se země stala nezávislou na britské koruně. Tehdy Srí Lanka zažila vlnu násilí páchanou většinovým etnikem Sinhálců na menšinových Tamilech.

Na základě těchto vln represálií vzniklo v 70. letech guerillové hnutí opírající se o marxismus Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a poprvé na sebe upozornilo útoky v červenci 1983. Záhy poté se nominovalo do pozice jediných řádných reprezentantů tamilské menšiny a definovalo svůj cíl, vytvořit nezávislý tamilský stát, tzv. Ílam. Začala pětadvacetiletá občanská válka, kdy separatisté střídavě ovládali významná srílanská území. Disponovali vlastní armádou, dělostřelectvem i letadly a útočili také sebevražednými atentáty.