Zaorálek: V EU se při přerozdělení migrantů možná prosadí princip dobrovolnosti

Po rozhovorech z posledních hodin existují určité možnosti, že se v Evropské unii v otázce přerozdělení uprchlíků prosadí princip dobrovolnosti, řekl v Bruselu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. O plánech Evropské komise na řešení migrační krize jednají ministři vnitra členských zemí EU, šéfové diplomacií se na schůzce věnují přípravě říjnového unijního summitu. Jedním z jeho témat jsou i otázky migrace.

Podle mluvčí Evropské komise Natashy Beraudové evropská exekutiva preferuje jako řešení povinný systém, dává ale přednost výsledkům před formou. Nejdůležitější je, aby bylo cíle - tedy přerozdělení uprchlíků - skutečně dosaženo.

Český ministr vnitra Milan Chovanec dostal od vlády mandát povinné kvóty odmítnout, poslední návrhy předsednictví nejsou podle diplomatů pro českou stranu přijatelné. V návrhu závěrů schůzky ministrů vnitra ale chybí u přerozdělení 120 tisíc migrantů slovo „povinné", řekl Chovanec. Zaorálek připomněl, že do situace vstoupily některé nové okolnosti, například německé nedělní rozhodnutí spustit kontroly na hranicích s Rakouskem.

Evropská komise minulý týden ve snaze řešit zvyšující se počty uprchlíků a tlak na azylové systémy členských zemí navrhla krizové přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska mezi ostatní země Unie. Dalším návrhem je budoucí úprava dublinských pravidel, která by analogický mechanismus komisi umožňovala automaticky spouštět v dalších podobných krizích. Balík obsahuje i posílení návratové politiky, podporu center v zasažených zemích, kde by měly být žádosti o azyl rychle vyřizovány a podobně.

Na ČR by podle nového návrhu připadalo necelých 3000 azylantů, Praha se už v létě zavázala za dva roky přijmout 1100 osob z Itálie a Řecka a dalších 400 z uprchlických táborů mimo území unie.

„Pořád se bavíme o číslech, ale nemáme vyjasněno, jak budeme řešit celou tu situaci,“ upozornil Zaorálek. Samotné přerozdělení části azylantů podle něj neřeší ostatní okolnosti, včetně fungující návratové politiky či nutnosti zřídit ony „hotspoty“, tedy centra v Itálii a Řecku, kde bude možné žadatele o azyl registrovat. „Pokud neučiníme tohle, tak zapřahujeme vůz před koně,“ uzavřel šéf české diplomacie.