Taliban osvobodil skoro čtyři stovky vězňů – včetně řady radikálů

Povstalci z afghánského islamistického hnutí Taliban přepadli věznici ve městě Ghazní ležícím asi 120 kilometrů od Kábulu. Zabili několik policistů a osvobodili zhruba čtyři sta vězňů – včetně řady svých členů.

Podle mluvčího radikálů zabili islamisté asi čtyřicet členů bezpečnostních sil a strážných. Zástupci provincie ale hlásí jen čtyři oběti z řad ozbrojených sil a sedm mrtvých útočníků. Jeden z radikálů se odpálil u vězeňské brány, zatímco ostatní otevřeli cely, uvedl náměstek guvernéra provincie Ghazní s tím, že útočníci měli uniformy a byli dobře organizovaní.

Reportér agentury Reuters viděl na místě mrtvoly dvou mužů, kteří vypadali jako sebevražední atentátníci, a výbuchem zničený vůz – ten útočníci zjevně použili k proražení hlavní brány do věznice.

Věznice v Ghazní po útoku Talibanu
Zdroj: Reuters/Stringer

Ministerstvo vnitra uvedlo, že na svobodu se dostalo celkem 335 vězňů, 148 z nich bylo příslušníky Talibanu. Pár trestanců se ale podařilo zadržet. Už v roce 2011 se radikálům podařilo osvobodit téměř 500 trestanců z věznice v Kandaháru poté, co vykopali několik set metrů dlouhý tunel vedoucí do věznice.

Taliban chce svrhnout vládu prezidenta Ašrafa Ghaního podporovanou Západem, dostat ze země všechny zahraniční vojáky a zavést islámské právo šaría. Radikálové zahájili koncem dubna jarní ofenzivu a znásobili útoky na členy bezpečnostních složek. Armáda a policie mají značné ztráty, protože Taliban otevřel fronty na několika místech.