Čeští lékaři pomáhají syrským uprchlíkům v Jordánsku

České lékařské týmy působící v Jordánsku letos operovaly už na osmdesát syrských uprchlíků. Momentálně pracuje v Ammánu pět odborníků z olomoucké fakultní nemocnice. Vytipované rodiny nemocných syrských dětí také dostaly nabídku na přesídlení do Česka.

Čeští lékaři působí v nemocnici al Makásid na ammánském předměstí – ta je ve městě jediná, která přijímá také Syřany. Za poslední dva roky se už mezi uprchlíky rozkřiklo, že se tu pravidelně objevují lékaři z dalekého Česka. Ti pomohli i desetileté Džúrí, která měla zlomenou ruku: „Hluboce děkuji všem českým lékařům! Dcera měla to zranění už delší dobu, ale nikde ji nevzali. Nemohli jsme totiž zaplatit,“ vysvětluje Smifád Keškúšová.

„Po dvou dnech bylo naprosto jasné, že význam to má. Právě proto, že to jsou lidé, kteří nemají vůbec nic a nikdo není ochoten a schopen jim pomoct,“ uvedl traumatolog Jaromír Freiwald.

Počet syrských uprchlíků na území států
Zdroj: Al Jazeera/CNN

Díky relativně slušnému vybavení nemocnice i dobré úrovni jordánského personálu už není třeba vozit pacienty do Česka. Ušetřené peníze potom umožní na místě pomoct daleko víc lidem. „Prapůvodním plánem bylo zřídit tady nějaké standardy z hlediska rehabilitace a především zavést akutní pooperační fyzioterapii,“ dodává fyzioterapeutka Naděžda Calabová.

Události: Čeští lékaři už pomohli osmdesáti syrským uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Vedle olomouckých lékařů působí v hlavním městě Jordánská také tým ministerstva vnitra, který prověřuje rodiny nemocných syrských dětí, jež dostaly nabídku přestěhovat se do Česka. Prohlídky i osobní pohovory zjišťují zdravotní stav i rodinné poměry vybraných kandidátů. V plánu je přestěhovat kolem deseti rodin, pro které se už v Česku připravuje zázemí.

Počet registrovaných uprchlíků ze Sýrie
Zdroj: Al Jazeera/CNN