Rusko se chystá na největší vojenské manévry v letošním roce

V centrální části Ruska začne v pondělí hlavní armádní cvičení v letošním roce. Zúčastní se ho takřka 100 tisíc mužů. Do manévrů Centr 2015 povolala Moskva i rezervisty – cvičení bude trvat šest dní. Doprovází je i plná bojová pohotovost centrálního vojenského okruhu, zvýšenou pohotovost má také vojenské letectvo a výsadkáři v evropské části Ruska. V příštích letech plánuje Kreml svou armádu výrazně posílit.

Hlavní letošní prověrka ruské armády počítá s nácvikem obrany před simulovaným útokem ze Střední Asie. Speciální vlaky už převážejí muže i techniku na utajená místa. Republiková i oblastní ministerstva a úřady budou pracovat ve zvláštním režimu. Musí například zajistit zásobování energií a vodou. „Plnění úkolů bude v podmínkách války," podotýká ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Cvičení Centr 2015 má prověřit nejen reálný stav armády, ale i činnost vládních úřadů a institucí. „Během cvičení se bude ověřovat dokonce i poštovní doručení zásilek pro vojáky v zákopech," vysvětluje vojenský expert Viktor Baranec. Prověrka se nevyhne ani kontrole mobilizačních procedur řady ruských ministerstev a vládních agentur.

Manévrů se účastní 95 tisíc vojáků, mezi nimi i elitní jednotky, které budou nasazeny v neznámém terénu. Na místě bude přes sedm tisíc kusů vojenské techniky a 170 letadel.

Události: Ruská armáda se chystá na největší letošní cvičení (zdroj: ČT24)

Rozpočet ministerstva obrany vzrostl na padesát miliard dolarů

Rozpočet ruského ministerstva obrany vzrostl na 50 miliard dolarů a Kreml chce posílit pozice armády ve vzduchu, na zemi i ve vodě. Modernizovat se má hlavně technika – prezident Putin požaduje, aby do roku 2020 moderní zbraně tvořily 70 procent výzbroje, v některých jednotkách dokonce procent sto. „Příslušníci letectva a vojenského námořnictva jsou vždy dobře vycvičeni, ale s technikou, zvláště ze sovětských dob, jsou problémy," konstatuje vojenský expert Pavel Felgengauer.

Rusko chce být se svým zbrojním průmyslem na druhém místě na světě. Podle Kremlu musí více dbát o svou bezpečnost v době, kdy se každý čtvrtý Rus obává válečného konfliktu se západem.