Před sídlem OSN může vlát vlajka Palestiny

Před sídlem OSN v New Yorku může podle rozhodnutí Valného shromáždění vlát vlajka Palestiny. Pro příslušnou rezoluci zvedli ruku zástupci 119 ze 193 členských států OSN. Proti hlasovalo osm států, včetně USA a Izraele. Pětačtyřicet zemí, včetně většiny členských států Evropské unie, se hlasování zdrželo.

Palestina je v současnosti v OSN pozorovatelským státem. Podle rezoluce, navržené Palestinci, mají být před sídlem této organizace v New Yorku po vlajkách členských států OSN vztyčeny také vlajky nečlenských pozorovatelských států, jako je Palestina.

„Je to krok k uznání Palestiny jako plně členského státu OSN,“ řekl palestinský premiér Ramí Hamdalláh.

Je to jen symbolické gesto, mírní nadšení Palestinců velvyslankyně USA

Podle velvyslankyně USA při OSN Samanthy Powerové ale vztyčení palestinské vlajky nenahrazuje izraelsko-palestinské mírové rozhovory a „nepřiblíží obě strany míru“. „Žádné hlasování nedokáže přeměnit symbolické gesto... ve stát,“ dodala.

Status pozorovatelského státu má v OSN kromě Palestiny už jen Vatikán. Ten na návrh rezoluce v srpnu reagoval chladně.

Vlajka Palestiny
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP

Palestinci svou iniciativu původně předložili jako výsledek společného úsilí se Svatým stolcem. Vatikán ale rezoluci odmítl podporovat a požádal, aby byl jeho název z textu vyjmut. Ve středu se Svatý stolec nechal slyšet, že zatím nerozhodl, zda v případě souhlasu členských států OSN s rezolucí svou vlajku vedle palestinské vyvěsí.

Palestinci očekávají, že jejich vlajka před newyorským sídlem OSN zavlaje 30. září. Ten den má totiž u příležitosti výročního zasedání Valného shromáždění OSN vystoupit s projevem předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Před OSN může vlát palestinská vlajka (zdroj: ČT24)