Merkelová navštívila uprchlíky v Berlíně, sklidila ovace

Nadšeného přijetí se dostalo kancléřce Angele Merkelové při návštěvě záchytného tábora v berlínské čtvrti Špandava (Spandau). Migranti nejmocnější ženu Německa vítali potleskem. Kancléřka vybídla k co možná nejrychlejší integraci migrantů na pracovní trh i do společnosti.

Podle prohlášení ministryně práce a sociálních věcí Andrey Nahlesové může ale okamžitě do práce nastoupit vzhledem ke své kvalifikaci jen každý desátý migrant. Do jejich přeškolení chce proto investovat 600 milionů až 1,1 miliardy eur (16,2 až 29,7 miliard Kč).

V každodenním životě se integrace podle Merkelové uskuteční z velké části prostřednictvím dětí, "které se ve školkách rychle naučí německy". Při návštěvě přijímacího střediska pro migranty kancléřka rovněž ocenila práci místních pracovníků a dobrovolníků. Kancléřka tak navštívila i školu se speciální třídou pro děti uprchlíků.

Uprchlíci ve špandavském táboře
Zdroj: ČTK/AP

Neobvyklou akcí dnes svůj vděk německých občanům za vlídné přijetí vyjádřila skupina asi třiceti mladých syrských uprchlíků v Erfurtu. Kolemjdoucím rozdávali květiny s děkovným vzkazem. "Víme, jak je těžké otevřít své srdce a své domovy někomu cizímu," uvedl jeden z nich. Podobné akce se dnes podle organizátorů konaly i v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově a Hamburku.

Péče o běžence bude prý letos Německo stát okolo deseti miliard eur (270 miliard Kč). V této sumě jsou podle magazínu Fokus zahrnuty náklady na bydlení, lékařskou péči, kapesné či administrativu. Ještě v červenci se předpokládalo, že účet bude 5,6 miliard eur (151 miliard korun), tehdy se však v Německu pro letošní rok očekávalo 450 tisíc žadatelů o azyl, nové propočty z konce srpna udávají příchod až 800 000 uprchlíků.

Vděk migrantů před zraky kancléřky (zdroj: ČT24)