Konec odpadkové krize v Bejrútu? Za odvoz má ručit radnice

Libanonská vláda posvětila plán na řešení „odpadkové krize“, která znepříjemňuje život obyvatelům Bejrútu. Hlavní odpovědnost za odvoz odpadků připadne nově bejrútské radnici, oznámil premiér Tammám Salám. Ustat by tak mohly masivní protesty, které v metropoli probíhají řadu týdnů.

Vláda rozhodla, že odpovědný za odvoz odpadků bude městský úřad. Pomáhat mu mají experti a kontroloři. Za městem byly vybrány dvě nové skládky městského odpadu. Zatím ale není jasné, zda bejrútskou veřejnost plán uspokojí.

Proti záplavě odpadků v ulicích se v Bejrútu demonstruje navzdory silné písečné bouři, která dusí město i značnou část Blízkého východu už řadu dní. Protestující se shromáždili u budovy parlamentu a házeli vejce na projíždějící poslanecká vozidla. Z davu se ozývalo skandování „Revoluce“ a „Zloději“.

Protesty v Bejrútu
Zdroj: Aziz Taher/Reuters

Problém vznikl v červenci, kdy byla jedna z hlavních bejrútských skládek uzavřena, když obyvatelé vesnic ležících poblíž zablokovali veškeré přístupové cesty.

Skládka byla otevřena v roce 1997 s tím, že hlavnímu městu a několika dalším oblastem bude sloužit jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun.

Odpadky v Bejrútu
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Občané se snažili protesty vynutit uzavření skládky už loni. Protest ukončili, když jim vláda slíbila, že problém bude vyřešen do letošního 17. července. Kabinet ale do té doby s žádným řešením nepřišel.

Několik libanonských aktivistů dokonce drželo od začátku září hladovku a požadovalo demisi ministra životního prostředí Muhammada Mašnúka.