Běžence ženou do Evropy nuzné podmínky v uprchlických táborech

Africké a asijské běžence ženou do Evropy kromě jiného i nuzné podmínky v tamních uprchlických táborech, které jsou dané především nedostatkem peněz. Ze Zaatarí v severním Jordánsku odcházejí desetitisíce Syřanů - část z nich právě na starý kontinent. Mezi největšími sponzory tábora se objevila i Česká republika.

Většina lidí v Zaatarí je z jihu Sýrie. Neuprchli před Islámským státem, ale před letadly a děly svého prezidenta Bašára Asada. Uprchlickou metropolí už prošlo na 430 tisíc Syřanů. Čtvrtina se vrátila do Sýrie, půlka odešla jinam.

Zaatarí má víc obyvatel než Zlín nebo Havířov – bezmála 80 tisíc – a je desátým největším městem Jordánského království. Přesto do něj jde jen pouhá třetina zahraniční pomoci, než by tak velký tábor potřeboval.

Z uprchlického tábora Zaatarí míří do Evropy desetitisíce Syřanů (zdroj: ČT24)

Na děkovných cedulích největších sponzorů v táboře se nyní poprvé ocitla i česká vlajka. Díky penězům od českého ministerstva vnitra se totiž podařilo částečně posílit elektrické vedení v táboře. A odstranit jednu z největších stížností uprchlíků - výpadky v už tak omezených dodávkách proudu. Na elektrifikaci tábora poslalo letos Česko 45 milionů korun. „Jsme maximálně vděční. Na rozdíl od ostatních evropských zemí, které snižují své dary, Česká republika je navýšila. A přispěla k něčemu, co je pro uprchlíky velmi důležité – dodávkám elektřiny," řekl zpravodaji ČT ředitel tábora Hovig Etyemezian.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) António Guterres tento týden varoval, že agentury starající se o běžence v táborech v krizových oblastech jsou na pokraji bankrotu a nejsou s to zajistit základní potřeby pro miliony běženců. Poukázal zejména na zhoršující se situaci v Libanonu a Jordánsku, kde je nepřijatelný nedostatek potravin a lékařské péče pro čtyři miliony lidí, kteří uprchli ze Sýrie. Proto se také Syřané rozhodují cestovat dál na severozápad do Evropy. V roce 2010 ze země prchalo v průměru 11 tisíc lidí denně, nyní 42 tisíc.

Písečná bouře na Blízkém východě zabila nejméně pět lidí

Oblast Blízkého východu v úterý zasáhla obří písečná bouře. Nejhůře postižena byla libanonská metropole Bejrút, v Sýrii ošetřili lékaři 3500 lidí s dýchacími potížemi. Jen v Damašku bylo hospitalizováno 1200 lidí včetně stovky dětí. Oblaka písku zahalila i Izrael, Jordánsko, Egypt či Kypr. V Jordánsku byla zrušena školní výuka, bouře zasáhla tábor v Zaatarí.

Horizont ČT24 speciál: Už měsíce proudí do Evropy statisíce lidí (zdroj: ČT24)