Lovec Cecila poprvé promluvil: Činu zpětně lituje, vinu ale odmítá

Walter J. Palmer se neblaze zapsal do povědomí lidí jako zabiják lva Cecila. Nyní poprvé od incidentu poskytl rozhovor, v němž vyjádřil nad svým činem lítost. Kdyby dle svých slov tušil, o jak důležitého lva jde, nezabil by ho. Nicméně stále trvá na tom, že lov byl zcela legální.

Palmer strávil víc než měsíc v ústraní, protože se obával o bezpečí své rodiny. Jeho ordinace již několik týdnů funguje bez něj. Nyní se rozhodl, že se do ní vrátí. Uvedl, že by tak měl učinit v úterý. „Potřebuji se vrátit kvůli svým zaměstnancům i pacientům, podporují mě a chtějí mě zpátky,“ prohlásil v neděli v rozhovoru pro AP a Minneapolis Star Tribune. Policie zatím neuvažuje, že by před ordinací ponechala ostrahu. Domnívá se, že bezpečnostní kamery postačí.

Palmerovi společníci už byli obviněni z napomáhání ilegálnímu lovu. Soud s Honestem Ndlovu, který čelí obvinění, že nechal na své farmě zabít zvíře mimo povolenou loveckou kvótu, by měl proběhnout 18. září. Profesionální lovec Theo Bronkhorst byl obviněn a zatčen za organizování ilegálního lovu. Nyní díky zaplacené kauci ve výši tisíc dolarů čeká na soudní proces na svobodě. K soudu by mělo dojít 28. září.

obrázek
Zdroj: ČT24

Palmera zatím neobvinili

Vyšetřování celého incidentu stále probíhá, ovšem proti Palmerovi zatím žádné oficiální obvinění vzneseno nebylo. Navzdory tomu ho na nedělní rozhovor doprovodil advokát Joe Friedberg, který se označil za neplaceného Palmerova poradce, a nikoli jeho právního zástupce. Toho dle něj Palmer nepotřebuje, pokud ho vláda Zimbabwe nebo Spojených států amerických oficiálně z něčeho neobviní.

Palmer zabil lva Cecila počátkem července. Po svém odhalení na konci téhož měsíce se stal cílem protestů a hrozeb jak ve virtuálním prostředí, tak před svou ordinací či residencí. V současné době je už situace jiná - největší pobouření z jeho činu vyprchalo. Navzdory tomu, že je plánovaná demonstrace v Bostonu a v Las Vegas, je scéna relativně klidná.

obrázek
Zdroj: ČT24

V nedělním rozhovoru Palmer znovu připomněl své stanovisko, které zveřejnil už v červenci. Uvedl, že až do konce lovu netušil, že byl lev známý, že se těšil místní popularitě, že měl stopovací obojek a že byl součástí výzkumu. Spoléhal se prý na své místní průvodce, že zajistí legální lov.

Cecilův případ odstartoval celou řadu změn

Zabití Cecila vyvolalo ostrou debatu o trofejním lovu v Africe. Zimbabwe následně zpřísnilo předpisy pro lov lvů, slonů a levhartů. Mnoho leteckých společností již změnilo politiku a podpořilo zákaz přepravování loveckých trofejí, do iniciativy se zapojila například aerolinka Emirates, Lufthansa nebo British Airways.