Do Německa přijíždějí tisíce migrantů

Do Mnichova má podle bavorských úřadů namířeno dalších asi 4000 uprchlíků z Rakouska, přes které vlaky a autobusy běžence přivezly od maďarských hranic. Za sobotu to bylo asi 6800 migrantů. Mnoho spojů proto v bavorské metropoli nezastavuje a pokračuje v cestě do dalších spolkových zemí. Kancléřka Angela Merkelová čelí za postup v uprchlické krizi kritice. Německé úřady odhadují, že letos by o azyl v Německu mohlo požádat kolem 800 000 lidí.

  • za uplynulých sedm měsíců letošního roku se v meziročním srovnání zvýšil příliv běženců do ČR zhruba o 109 procent.
  • od ledna do srpna policie v Česku zajistila 6092 migrantů, kteří na českém území pobývali nelegálně, což je o 3214 běženců více než ve stejném období loňska. Většinu z nich tvoří Syřané prchající před válkou.
  • skoro tři čtvrtiny Čechů by kvůli uprchlíkům byly pro obnovení hraničních kontrol uvnitř Schengenu, a to i za cenu, že to omezí také české občany. Výzkum pro ČT ovšem ukázal i větší benevolenci k ekonomickým migrantům.

„Organizaci (na mnichovském hlavním nádraží) jsme změnili tak, že mnoho vlaků z Vídně v Mnichově už nezastavuje a pokračuje do Berlína, Severního Porýní-Vestfálska a Bádenska-Württemberska,“ řekl podle webu listu Die Welt mluvčí bavorské policie Thomas Baumann. „Takto si budou moci místní úřady a pomocníci vydechnout,“ dodal.

Rakouské úřady předpokládají, že za dnešek do Německa odjede dalších asi 10 000 lidí. V Německu si je jednotlivé spolkové země rozdělují podle počtu obyvatel a podle své hospodářské síly. Zvláštní vlakový spoj odvezl například 570 lidí do durynského Saalfeldu, odkud jich více než polovina pokračovala do Drážďan. Tam budou ubytováni ve škole pro důstojníky. Jiné autobusy rozvezly uprchlíky do Hamburku nebo Dortmundu. Na každé zastávce migranty srdečně zdravili místní lidé, rozdávali jim jídlo nebo hračky pro děti.

Budapešť jako hlavní uzel uprchlické trasy (zdroj: ČT24)

Příliv migrantů z Maďarska do rakouského Nickelsdorfu v noci ustal

Na maďarsko-rakouské hranici zavládl nad ránem klid, další migranti z Maďarska již podle zástupce policejního ředitele rakouské spolkové země Burgenland Christiana Stelly do rakouského Nickelsdorfu nepřicházeli. Naposledy o půlnoci dorazilo asi 1000 lidí na maďarskou stranu hranice, odkud museli do Rakouska pěšky. V noci na dnešek odvezli zdravotníci z Nickelsdorfu do okolních nemocnic 16 lidí, mezi nimiž bylo sedm těžce nemocných dětí. Měly průjem, zvracely a byly dehydrované.

  • K zemím, které se nejhlasitěji bouří proti zavedení unijních kvót na rozdělení migrantů mezi jednotlivé státy osmadvacítky, patří Česká republika, Slovensko či Maďarsko. Přitom, jak připomíná agentura Reuters, jde o země, jejichž obyvatelé během komunismu utíkali na Západ. V případě Maďarska to bylo třeba po potlačení povstání v roce 1956, v případě Československa po roce 1968.

Od páteční noci dorazilo z Maďarska do Nickelsdorfu 8500 až 10 000 uprchlíků. Většina z nich zamířila dál do Německa, vlaky je dovezly hlavně do Mnichova. 

Příliv migrantů z Maďarska do rakouského Nickelsdorfu v noci ustal

Merkelová sklízí kritiku za přístup k imigrantům

Německou kancléřku Angelu Merkelovou z Křesťanskodemokratické unie (CDU) za její přístup k migrantům z Maďarska kritizuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která na celoněmecké úrovni utváří s CDU politický blok.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann si stěžoval, že Merkelová rozhodnutí o přijetí uprchlíků z Maďarska, na kterém se dohodla v noci na sobotu s rakouským protějškem Wernerem Faymannem, nekonzultovala se spolkovými zeměmi. Povolit migrantům, kteří začátkem týdne uvázli na budapešťském Východním nádraží Keleti, aby přijeli do Německa, „byl v rámci Evropy naprosto špatný signál“, řekl Herrmann.

K rychlé humanitární pomoci pro migranty putující Evropou vyzvali sociální demokraté (SPD), koaliční partner křesťanských demokratů kancléřky Merkelové. „Žádný slušný člověk nemůže zůstat chladný a přezíravý tváří v tvář takovému utrpení,“ řekl Thomas Oppermann, který je považován za vlivného člena SPD. Oppermann navrhuje, aby uprchlíci byli spravedlivě rozděleni po celé Evropě. „Kdokoliv odmítá udělat svůj díl práce, vyvolává otázku, zda může být součástí Evropy,“ řekl.