V Moskvě vyroste obří socha sv. Vladimíra. Místo se stále hledá

V Moskvě dokončují práce na soše svatého Vladimíra - knížete, kterého Rusové považují za jednu z hlavních postav své historie. Umístění velkého díla ale doprovázejí protesty lidí, kterým se nelíbí myšlenka sochy jako jedné z dominant velkoměsta. Radnice má o umístění rozhodnout do pátku.

Zvěčnění legendárního vládce má na starost ruský národní umělec Salavat Ščerbakov. „To, co pro Čechy znamená Václav, s jehož myšlenkami prošli těžké časy... tak pro ruský svět je jeho jméno nejdůležitější,“ říká na adresu panovníka, za jehož vlády Kyjevská Rus přijala křesťanství.

Podobizny historické postavy hledal Ščerbakov ve starých knihách, obrazech i ikonách. Na díle pracuje jeho dílna už od zimy a některé hotové části už jsou odvezené, jiné zatím čekají v útrobách dílny. Celá bronzová socha vyjde v přepočtu na 40 milionů korun a měla by být odhalena 4. listopadu.

O sochu velmi stáli představitelé města či pravoslavná církev. Často se mluví také o „politickém zadaní“ v souvislosti s loňskou anexí Krymu. Právě kníže Vladimír byl totiž pokřtěn na území Krymu. Právě tam byla podle chápání ruské kultury i Kremlu založena tradice ruské státnosti a kultury.

V jeho činnosti se promítly snahy našeho národa o vyšší ideály, jakými jsou dobro, pravda a spravedlnost, bratrské sjednocování a solidarita s celým světem.
Vladimir Putin
Hledá se místo pro sv. Vladimíra (zdroj: ČT24)

Čtyřiadvacetimetrová socha měla spočinout na vyvýšeném místě před moskevskou univerzitou. Stala by se tak nepřehlédnutelnou z mnoha míst Moskvy, ale právě to se mnoha lidem nelíbí. Petici proti umístění už podepsaly desetitisíce Moskvanů. Experti navíc varují před možným sesuvem půdy.

Město nyní ustoupilo a navrhlo tři možná místa blízko Kremlu a Rudého náměstí. Proti tomu se ale naopak ozvala vědecká rada na ochranu architektonických památek. Architekti požádali premiéra Medvěděva, aby umístění takto vysoké sochy blízko Kremlu zabránil. Odpověď nicméně zatím neobdrželi.