Vysoká hra mocných v Dušanbe: Policie je na stopě útočících vzbouřenců

Mimořádný stav stále panuje v tádžické metropoli Dušanbe. Bezpečnostní síly tam zasahují proti skupině ozbrojenců, která má zřejmě na svědomí páteční útoky a smrt několika policistů i vojáků. V pozadí incidentů jsou údajně pokyny nyní už bývalého náměstka ministra obrany a někdejšího vůdce rebelů Abdulhalíma Nazárzadeho.

Nazárzade v minulosti patřil k velitelům tádžické islamistické opozice, která bojovala proti režimu prezidenta Imomaliho Rachmona během občanské války v letech 1992-1997.

Vládní ozbrojené síly se soustředí na přístupových místech kolem údolí Ramit, kam se vzbouřenci stáhli a opevnili se. Podle agentury TASS jsou k nasazení v „protiteroristické operaci“ připraveny i bojové vrtulníky, které armáda už do oblasti přesunula.

Vzbouřenců, mezi nimiž jsou prý desítky bojovníků sjednocené tádžické opozice, je kolem stovky. Proslýchá se, že drží rukojmí, ale žádné podrobnosti známy nejsou. Tádžické ministerstvo vnitra v dnes vydaném prohlášení sdělilo, že dosud bylo zlikvidováno 13 členů „Nazárzadeho zločinecké skupiny“ a dalších 32 zadrženo.

Policie v rámci probíhající akce zřídila kontrolní stanoviště na příjezdových cestách k vesnici Ramit, která leží asi 60 kilometrů severovýchodně od Dušanbe. V minulosti patřila k opěrným bodům opozice během povstání.

  • Po krvavé válce bylo v roce 1997 dojednáno příměří, v jehož rámci řada opozičních vůdců získala vysoké funkce ve státních strukturách, včetně ministerstev obrany a vnitra.
  • Minulý týden však úřady zakázaly jedinou umírněně islamistickou stranu, která byla v této postsovětské republice dosud povolena.