Utonulý syrský chlapec spočinul v rodné zemi

Několik set lidí se v syrském Kobani zúčastnilo pohřbu tříletého Ajlana Kurdího, jeho bratra i jeho matky. S rakvemi obou synů i manželky se do rodného Kobani vrátil i Abdalláh Kurdí. Ajlanova smrt vyvolala pohnutí na celém světě po zveřejnění fotografie tělíčka na turecké pláži. Abdalláhova rodina se utopila cestou z Turecka na řecký ostrov Kos.

Pohřeb Kurdíových v Kobani
Zdroj: Twitter

Kurdí dorazil do Kobani z tureckého pohraničního města Suruc Na hraničním přechodu prohlásil, že doufá, že smrt jeho rodiny přiměje arabské státy pomoci syrským uprchlíkům. „Chci, aby se arabské vlády, ne evropské, podívaly na mé děti a kvůli nim pomohly,“ prohlásil zoufalý otec, který chtěl rodinu pohřbít v rodném Kobani. „Rád bych se posadil vedle hrobu své rodiny a ulevil bolesti, kterou cítím,“ řekl stanici BBC. Pohřbu se zúčastnilo několik set lidí, mezi nimiž byli také turečtí poslanci. 

Moje děti byly ty nejkrásnější děti na světě. Je snad na světě někdo, pro koho není jeho dítě to nejcennější, co má? Každý den mě budily, abych si s nimi hrál. Může být něco úžasnějšího? A teď je všechno pryč…!"
Abdalláh Kurdí
pro BBC
Abdalláh Kurdí
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

K průběhu tragédie Abdalláh už ve čtvrtek řekl, že loď s uprchlíky se dostala krátce po vyplutí z Turecka do vysokých vln a kapitán vyskočil a plaval ke břehu. Abdalláh se prý snažil nejprve člun kormidlovat, ale vlny jej převrátily. Chtěl zachránit ženu i děti, ale marně.

Čtyři podezřelí jsou ve vazbě

Turecká policie krátce po tragédii zadržela čtyři Syřany včetně údajného kapitána, které z organizování plaveb podezřívá. Prokurátor je obvinil z převádění běženců a ze zavinění několika úmrtí následkem úmyslné nedbalosti. Soud v Turecku čtveřici poslal do vazby.

Pohřeb Ajlana Kurdího
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Kanadský list National Post přinesl další podrobnosti o rodině. V Kanadě žije asi 20 let Abdalláhova sestra, ale ze Sýrie se kromě Abdalláhovy rodiny snažil uniknout také jeho starší bratr Muhammad. Sestra Teema se rozhodla jim pomoci dostat se do Kanady a sponzorovala jako prvního Muhammada. Řekla, že mu dala přednost, protože měl starší děti, které už tři roky kvůli syrské válce nechodily do škol.

„Řekla jsem Abdalláhovi, že ho nemohu sponzorovat, rozhodl se vydat se sám,“ sdělila listu. Abdalláh odvezl rodinu do Turecka, kam mu sestra poslala peníze. Platil z nich převáděčům a rodina podnikla dva neúspěšné pokusy dostat se do Řecka. Abdalláhova žena začala mít z moře strach, přesto se rodina tento týden vydala na cestu potřetí - tentokrát tragickou. 

Mnoho uprchlíků vyráží z tureckého přístavního města Bodrum a jeden z nich řekl: „Víme, že je to nebezpečné, ale nemáme na vybranou. Válka nám zničila život.“

Británie zvažuje přijetí tisíců dalších syrských uprchlíků - možná i díky fotce Ajlanova tělíčka

Británie zvažuje přijetí několika tisíc dalších syrských uprchlíků. Jak s odvoláním na britského premiéra Davida Camerona informoval britský The Telegraph, azyl by měli získat především lidé přímo ze syrských uprchlických táborů v Turecku, Libanonu či Jordánsku.

„Měli bychom přijmout aspoň víc než jedno procento syrských uprchlíků, neboť přebíráme více než procento odpovědnosti,“ uvedl Cameron. „Přijímáme tisíce lidí a přijmeme tisíce dalších,“ dodal. Podrobnosti by měl premiér oznámit v nadcházejících dnech. Ještě ve středu přitom odmítl, aby Británie přijímala „stále více a více“ migrantů.

Změnu v postoji britské vlády mnohá média přičítají mimo jiné právě zveřejnění fotografie mrtvého Ajlana na titulních stránkách čtvrtečního vydání řady britských novin. Cameron ke snímkům uvedl, že ho jako otce hluboce dojaly. Tlak na britskou vládu vyvíjí ale i petice, kterou už podepsalo více než 333 tisíc lidí a která kritizuje, že Británie ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nepřijímá dostatečný počet žadatelů o azyl.

Británie dosud přijala 216 Syřanů prostřednictvím programu Vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR), dalším asi pěti tisícům udělila azyl poté, co se do Británie dostali sami jako běženci. Od loňského června v Británii požádalo podle ministerstva vnitra o azyl zhruba 26 tisíc lidí. Za hlavní způsob řešení uprchlické krize v Evropě ale Londýn i nadále považuje porážku radikálů z organizace Islámský stát či vytvoření stabilní vlády v Libyi.