Orbán nevylučuje další plot – tentokrát při chorvatské hranici

Pokud Maďarsko postihne zvýšená vlna migrantů také z Chorvatska, země je připravena postavit plot i na této společné hranici, řekl premiér Maďarska Viktor Orbán. V případě Chorvatska jde přitom o členskou zemi EU - s Maďarskem sdílí hranici dlouhou více než 300 kilometrů. Budapešť před několika dny nechala dobudovat již jeden plot s ostnatými dráty při hranici se Srbskem. Na řadě míst ho ale uprchlíci zdolávají.

Maďarsko bylo v minulých měsících za stavbu plotu kritizováno. Orbán tuto "fyzickou bariéru" bránil s tím, že Budapešť se jen snaží plnit to, za co je podle evropských pravidel jako země na vnější hranici schengenského prostoru odpovědná. Unie by proto měla jeho vládu přinejmenším přestat kritizovat.

Ptal jsem se partnerů, jestli mají nějaký lepší nápad. Žádný neměli."
Viktor Orbán

Maďarsko začalo se stavbou čtyři metry vysokého a 175 kilometrů dlouhého hraničního plotu v červenci. Podle vlády v Budapešti má být překážkou nelegální imigrace. Nyní už je plot hotov, k srbsko-maďarským hranicím ale dál denně proudí stovky až tisíce běženců, kteří se na cestě z Řecka snaží dostat před Balkán do západní Evropy. Migranti se podle médií stále častěji dostávají do Maďarska tak, že se novým plotem prostříhají či ho podlézají.

obrázek
Zdroj: ČT24

Orbán při jednání s představiteli Evropské unie také už poněkolikáté odmítl povinné kvóty, které by měly přerozdělit vlnu uprchlíků mezi jednotlivé unijní státy. Už v pátek Orbán zamíří do Prahy na summit zemí visegrádské skupiny, který se bude zabývat současnou migrační krizí. Podle Orbána prý přijde na přetřes i možný návrh na mimořádný summit EU.

„Migrační krize je německý problém"

Orbán dodal, že Maďarsko dělá vše k ochraně hranic Evropské unie tak, jak zemi ukládají evropská pravidla. Požádal, aby za to Budapešť nebyla kritizována. Orbán se dále domnívá, že nynější migrační vlna není celoevropský, ale německý problém, protože žádný z uprchlíků prý nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku nebo v Polsku.

Německé politiky Orbánův výrok pobouřil

Zástupci všech stran napříč politickým spektrem Orbánova slova odsoudili. Podle nich zpochybňují EU. „To, kam uprchlíci chtějí, je jedna věc. Ale stále platí dublinský systém, podle kterého se musí zaregistrovat v první bezpečné zemi, do které přijdou. A tam také mají zůstat,“ podotkl šéf poslanců Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Volker Kauder.

Orbánova slova kritizovala i německá vládní sociální demokracie (SPD). „Když Orbán říká, že uprchlíci jsou německý problém, protože se v Německu s běženci slušně zachází, je to cynický způsob uvažování,“ řekl novinářům šéf poslanců SPD Thomas Oppermann. Podle něj se EU kvůli uprchlické krizi začíná tříštit a je třeba, aby rychle nalezla společný způsob, jak na situaci reagovat.