Turecko pustí na svobodu zadržené britské novináře z Vice News

Turecká justice nařídila propustit na svobodu dva britské novináře stanice Vice NEWS, které několik dnů zadržovala. Do problémů se dostali poté, co natáčeli na neklidném jihovýchodě země. Úřady je obvinily i z teroristické činnosti ve prospěch Islámského státu. Třetí muž, zřejmě tlumočník dvojice, zůstává dál ve vazbě.

Novináři Jake Hanrahan a Philip Pendlebury byli zadrženi policií ve čtvrtek během natáčení potyček armády s kurdskými povstalci na jihovýchodě země. Policie je vyslýchala v souvislosti s údajnými vazbami na IS a kurdské radikály, oba novináři ale vinu popírají.

Po tříletém klidu vypuklo od července nové nepřátelství mezi vládou v Ankaře a separatisty ze Strany kurdských pracujících (PKK). Turecká armáda i povstalci zaznamenali desítky mrtvých při potyčkách a atentátech, novináři mají do oblasti omezený přístup, vedení VICE News proti zadržení žurnalistů protestovalo.

Turecké operace proti Kurdům jsou součástí širší ofenzivy namířené rovněž proti radikálům z IS, kteří ovládají velkou část Sýrie a Iráku. Islamisty již dlouhodobě bombardují se svým letectvem USA a jejich spojenci.