Americká honička: V Illinois pronásledují trojici možných vrahů

Stovky policistů pátrají druhým dnem v americkém státě Illinois po trojici možných vrahů. Poručík z města Fox Lake a zároveň armádní veterán v úterý oznámil, že pronásleduje tři podezřelé. Přivolané posily ho pak našly smrtelně zraněného.

Policie žádá o pomoc veřejnost

Na čtyři stovky policistů včetně federálních maršálů prohledávají husté lesy v okolí města Fox Lake poblíž hranic Wisconsinu. Chtějí najít trojici podezřelých, které pronásledoval jejich kolega předtím, než byl zavražděn.

„V hodně případech – a nejen těch, kde jde o vraždu policisty – ale v případech vražd obecně, nám pomáhají tipy od veřejnosti. Všechno, co potřebujeme, je dobrá stopa,“ konstatoval policista George Filenko.

V USA hledají možné vrahy
Zdroj: ČTK/AP/Nam Y. Huh

Právě veřejnost se ale nemá čeho chytit. Podezřelí mají být dva běloši a jeden černoch, podrobnější popis ale poručík Charles Joseph Gliniewitz nestihl. Policie proto prověřuje každé oznámení podezřelé skupinky, případně dvojice. „Není žádný časový limit. Máme tady zavražděného kolegu – a nepřestaneme, dokud je nenajdeme,“ prohlásil Filenko.

Bezpečnost našich dětí je nejdůležitější, zvlášť ve chvíli, kdy vyšetřovatelé řekli, že se nemají čeho chytit. Nevědí, kde ti lidi jsou, kdo to je, nevědí nic.
Kathy
obyvatelka Fox Lake

Šedesátitisícové Fox Lake zhruba 100 kilometrů severně od Chicaga tak zažívá největší policejní pátrání ve své historii. Ve městě uzavřeli školy, mimo provoz jsou i sportovní kluby. Místním policie doporučila, aby zůstávali raději doma.

V USA pátrají po trojici možných vrahů poručíka a veterána (zdroj: ČT24)

Poručík Gliniewitz, jemuž známí říkali GI Joe, pracoval u policie 32 let, zároveň byl mezi roky 1980 a 2007 aktivním členem americké armády či jejích záloh. Přes dekádu se věnoval výcvikovému programu pro mladé. Na konci měsíce měl odejít do důchodu.