Rozprašovače v Osvětimi nešťastně evokují plynové komory

Šok a rozhořčení vyvolalo mezi izraelskými turisty v Osvětimi víkendové opatření tamního památníku holocaustu, které mělo sloužit k osvěžení návštěvníků. Poblíž vstupu do někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora totiž byly kvůli vedrům nainstalovány speciální sprchy, které měly jemnou vodní tříští zchladit během víkendových veder rozpálené turisty. Podle židovských návštěvníků jde o nemístné opatření, protože rozprašovače evokují plynové komory, v nichž v letech 1940–1945 zahynulo přes milion lidí, většinou evropských Židů.

Vedení muzea se hájí tím, že rozprašovače nevypadají jako sprchy a že byly umístěny tam, kde se tvoří dlouhé fronty bez možnosti ukrýt se během srpnových veder do stínu. Kromě toho se falešné sprchy v plynových komorách pro vhánění cyklonu B nepoužívaly, vysvětluje vedení muzea: jedovatý plyn se do místnosti vháněl otvory ve stropě nebo ve zdech.

Kontroverzní rozprašovače před památníkem v Osvětimi
Zdroj: Stanislaw Rozpedzik/ČTK/PAP

„Pro Žida, který během holocaustu ztratil tolik příbuzných, vypadají jako sprchy, jimiž museli Židé projít cestou do plynových komor,“ řekl listu The Jerusalem Post osmačtyřicetiletý Meir Bulka. Všichni izraelští návštěvníci to podle něj považovali za velmi nechutné. Deník nicméně poznamenává, že místní židovská komunita a advokáti obětí holocaustu považují takovou reakci za přehnanou, byť pochopitelnou. „Němci ze sprchy jako zdroje čistoty a úlevy učinili symbol čisté hrůzy. Na to přece nepřistoupíme,“ řekl bývalý prezident Federace židovských obcí v Polsku Piotr Kadlčik. „Obrovská vlna veder během tohoto léta vyžadovala adekvátní opatření. Svědčí to naopak o tom, jak muzeum pečuje o své návštěvníky,“ dodal.