Obamův dárek ohrožené Aljašce – z McKinley bude indiánské „Denali“

Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley bude mít znovu své původní jméno Denali, které v minulosti používali indiáni i stát Aljaška. Spojené státy ale horu od konce 19. století nazývali McKinley podle jednoho z prezidentů. Změnu názvu oznámil Barack Obama před odletem na třídenní návštěvu Aljašky. Diskutovat bude s oborníky o změnách klimatu, které ohrožují tamní obyvatelstvo.

Na Aljašce jedná osm ministrů zahraničí arktických zemí a dalších 450 odborníků z dvaceti států o ochraně ovzduší a životního prostředí v Arktidě, kde v důsledku rostoucích teplot tají ledovce.

Podle Bílého domu je místní domorodé obyvatelstvo v ohrožení. „Je to skutečné. Děje se to našim spoluobčanům právě teď,“ varoval Obama, který učinil vstřícné gesto, když přejmenoval nejvyššího horu Severní Ameriky na Denali, což v místním indiánském jazyce skupiny Athapascan znamená „vysoká“. Obyvatelé Aljašky se o oficiální změnu názvu marně zasazovali dlouhé dekády.

Z McKinley se stane Denali
Zdroj: Reuters/National Park Service/Tim Rains

Hora dostala název McKinley v roce 1896 po tehdejší hlavě státu Williamu McKinleym. Národní park, který ji obklopuje, dostal název Denali v roce 1980, samotný vrchol je ale stále veden v oficiálních dokumentech na federální úrovni jako McKinley. Přejmenování hory – vysoké 6168 metrů – dosud vždy zatrhli zákonodárci.

Je to neúcta k prezidentu McKinleymu, tvrdí republikáni

Přejmenování hory z McKinley na Denali se nelíbí prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Ten na svůj Twitter napsal, že je to neúcta pro stát Ohio a tudíž Obamovo rozhodnutí v případě nástupu do Bílého domu změní. Prezident William McKinley pocházel z Ohia, kde byl velmi váženou osobou. Na to upozorňují i další politici.

Arktida se zahřívá skoro dvakrát tak rychle než zbytek světa. Severní oblast přichází denně o půdu o velikosti fotbalového hřiště v důsledku eroze a vzestupu hladiny moře, uvedl Obamův poradce Brian Deese. „Otázka změny klimatu není na Aljašce problém budoucnosti, ovlivňuje už nyní životy lidí,“ podotkl Deese.

Změny klimatu působí negativně na ryby a další mořské živočichy, což ztěžuje podmínky rybářům. Obama také nedávno poznamenal, že podle guvernéra Aljašky hrozí čtyřem vesnicím „bezprostřední nebezpečí“ a musí být přemístěny. „Přemýšlejte o tom. Kdyby nějaká jiná země chtěla vyhladit americká města, udělali bychom vše, co je v našich silách, abychom je ochránili. Změna klimatu představuje právě teď takovou hrozbu,“ dodal americký prezident.

Aljaška
Zdroj: ČT24/ČTK/FLPA/Mark Newman

Aljaška patří Američanům od roku 1867

Spojené státy koupily Aljašku od Ruska v roce 1867 za 7,2 milionu dolarů. V roce 1959 se stala 49. státem USA. Rozlohou jde o největší stát, kde žije ale jen přes 600 tisíc obyvatel. Koupě Aljašky měla pro Spojené státy značné strategické a hospodářské výhody – díky nerostnému bohatství a nalezištím zlata.

Události: Aljašský vrchol Mount McKinley se vrací k domorodému názvu (zdroj: ČT24)