Policie v Bangkoku našla další materiál k výrobě bomby, vydala zatykače

Thajská policie v rámci vyšetřování bombového útoku na chrám v Bangkoku ohlásila nález dalšího materiálu pro výrobu bomby. Vydala také zatykače na dva nové podezřelé z atentátu, při němž 17. srpna zemřelo 20 lidí.

Police uvedla, že byla provedena domovní prohlídka v dalším bangkokském bytě, ve kterém vyšetřovatelé nalezli hnojivo, střelný prach, digitální hodiny a auta na dálkové ovládání, jejichž součástky mohou být ke zhotovení bomby použity.

„Jde o materiál na výrobu bomby,“ uvedla policie s tím, že nikdo doma neskladuje dusíkaté hnojivo a střelný prach, pokud nezamýšlí sestrojit nálož.

Součástky z autíčka na dálkové ovládání mohou být použity ke zhotovení bomby.
Zdroj: ČTK/AP
Nově nalezené důkazy
Zdroj: ČTK/AP

Zatykače byly nově vydány na dva podezřelé – muže a ženu. Identifikována byla pouze šestadvacetiletá Thajka Vannu Sansanová. Policie v televizi zveřejnila její fotografii. Obývala prohledávaný byt s druhým podezřelým, který je údajně cizincem.

Podobizna muže podezřelého z podílu na teroristickém útoku v Bangkoku
Zdroj: ČTK/AP

V sobotu thajská policie zadržela podezřelého z bombového útoku, který si vyžádal 20 mrtvých, většinou turistů, a přes 120 zraněných. Zatčení muže, který je cizincem, je považováno za výrazný průlom ve vyšetřování. Jeho identita je nejasná, thajská média spekulují o jeho možném tureckém původu.

Úřady tuto informaci zatím nepotvrdily, uvedly jen, že podezřelý používal falešný turecký pas. „Moc nespolupracuje. Z předběžného šetření se domníváme, že nemluví pravdu,“ citovala agentura AP policejní prohlášení.

Za bombovým útokem v Bangkoku podle thajské vládnoucí junty zřejmě nestála mezinárodní teroristická organizace. Podle šéfa policie bylo ale do atentátu zapojeno nejméně deset lidí a útočníci ho dlouze plánovali. Thajsko požádalo o pomoc při pátrání po pachatelích i Interpol.