Na podporu uprchlíků demonstrovaly v Drážďanech tisíce lidí

Tisíce lidí se zúčastnily v saských Drážďanech demonstrace na podporu uprchlíků. Účastníci shromáždění zároveň odsoudili protiimigrantské útoky stoupenců krajní pravice v nedalekém Heidenau z minulého týdne. Podle organizátorů drážďanské akce úřady selhávají v boji s ultrapravicí. Pochod, který prošel od hlavního vlakového nádraží centrem města, se obešel bez vážných incidentů.

Akci svolali antifašisté v reakci na výpady krajně pravicových radikálů. Ti se minulý týden snažili zaútočit na bývalou prodejnu pro kutily v Heidenau, kde jsou nyní ubytovány stovky běženců, a zabránit příchodu dalších utečenců. Podle organizátorů drážďanské demonstrace šlo o pogrom.

„Úřady se tváří, že něco takového nečekaly, ale útoky na běžence jsou v Německu na denním pořádku. Jde o selhání všech. Roky tady s fašisty nikdo nic nedělá,“ zaznělo mimo jiné v projevech. Na demonstraci přijeli antifašisté z celého Německa, ale i z Rakouska a několik jich dorazilo také z Česka.

Pochod doprovázely stovky policistů z pořádkových jednotek. Řešili jen drobné konflikty. Ještě před začátkem demonstrace se k davu pokusil přiblížit pravicový radikál s transparentem, který mu účastníci akce sebrali a rozdupali.

Demonstrace v Drážďanech podpořila uprchlíky
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Ústavní soud zrušil zákaz demonstrací v Heidenau

Proti přílivu uprchlíků demonstrovaly naposledy v pátek večer v Heidenau stoupenci ultrapravice, na náměstí jich ale dorazila asi jen stovka.

Minulý týden bylo Heidenau tři noci po sobě dějištěm pouličních nepokojů, které vypukly po demonstraci proti běžencům. V následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů. Heidenauské události odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli obavám z dalších střetů se rozhodly úřady v Heidenau zakázat veškerá víkendová shromáždění. Soud v Drážďanech toto rozhodnutí shledal jako neopodstatněné, proto se mohl v pátek uskutečnit pouliční festival pro uprchlíky. Později soud v Budyšíně rozhodl, že se v Heidenau mohou konat pouze shromáždění organizovaná iniciativou Dresden Nazifrei (Drážďany bez nacistů), naopak protesty pravicových radikálů měly zůstat zakázány.

Spor tribunálů rozhodl německý ústavní soud, který zákaz demonstrací v Heidenau zcela zrušil.

obrázek
Zdroj: ČT24