Žena z ikonické fotky z 11. září zemřela na rakovinu

Ve Spojených státech zemřela ve 42 letech na rakovinu Marcy Bordersová. Její fotografie se stala jednou z ikon útoků 11. září. Fotograf ženu zachytil v okamžiku, kdy vyběhla z hořící budovy Světového obchodního centra. V následujících letech se žena potýkala s depresemi a drogovou závislostí.

Podle Bordersové byl původcem její rakoviny prach, kterého se nadýchala při útěku z hroutící se budovy.

V době teroristického útoku pracovala 28letá žena ve Světovém obchodním středisku teprve měsíc. „Stavba se začala třást a kymácet. Ztratila jsem veškerou kontrolu. Hlavně jsem se snažila probojovat si cestu ven,“ vzpomínala Bordersová na jaře 2011. Prchala z 81. patra severní věže, do které narazilo první unesené letadlo. Ignorovala instrukce svého šéfa, aby zůstala na místě, a po schodišti utekla do haly vedlejší budovy. Právě tam vznikla slavná fotografie.

Její autor Stan Honda zavzpomínal na tento okamžik v příspěvku na Facebooku u příležitosti desátého výročí útoků. „Objevila se tam žena kompletně pokrytá šedým prachem. Stihl jsem ji vyfotit, než policista začal všechny přítomné směrovat do bezpečí.“

Vystrašená Bordersová si ani nevšimla, že ji někdo vyfotil. Upozornila ji na to až následující den její matka, když našla fotku v novinách.

V letech po útoku trpěla Bordersová těžkými depresemi a nočními můrami. Propadla drogám a přišla o opatrovnictví svých dětí. „Nedokázala jsem deset let chodit do práce. Pokaždé když jsem někde zahlédla letadlo, úplně jsem zpanikařila,“ vzpomínala v rozhovoru pro New York Post.

Hroutící se věže Světového obchodního centra
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

V roce 2011 podstoupila odvykací kúru a začala se vracet zpátky do života. V listopadu 2014 jí ovšem lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku. Bordersová věřila, že její nemoc pochází právě z útoků. „Nikdy jsem nebyla nemocná. Netrpěla jsem vysokým krevním tlakem, cukrovkou ani vysokým cholesterolem.“

Rakovinou a vážnými chorobami dýchacích cest trpí tisíce lidí, kteří se v době útoku, popřípadě ve dnech následujících, pohybovali po Ground Zero. Zdravotnické úřady přesto odmítly oficiálně uznat přímou spojitost.

V roce 2011 vytvořil prezident Barack Obama speciální fond se třemi miliardami dolarů, z kterého jsou vypláceny kompenzace záchranářům se zdravotními problémy vzniklými při zásahu na Ground Zero.